Han fet falta 22 trobades perquè la mesa de negociació doni els primers fruits. Des d'ahir un preacord ha apropat postures entre TMB i el comitè d'empresa. Segons el document, s'incrementaria un 1 per cent el sou dels treballadors, són 32 euros al mes. També se substituirien totes les baixes i es cobririen les jubilacions. És un principi d'acord a partir del qual es podrà continuar negociant el conveni col·lectiu. MERCEDES VIDAL, presidenta de TMB "És un primer pas, un pas molt important, no és un conveni perquè a partir d'aquí el que faríem és dotar-nos d'un espai de negociació, de confiança per poder arribar a tancar aquest conveni." Les negociacions s'han desencallat justament quan el director general de TMB, Jaume Tintoré, ha dimitit. Segons l'Ajuntament es tracta d'una decisió personal. El sindicat UGT, veu amb bons ulls el preacord. CARLOS GONZÁLEZ, secretari general d'UGT "Significa quitar de en medio una seria de obstáculos, principalmente el posicionamento de la dirección había hecho que la negociación se hubiera bloqueado." Però la CGT, en canvi, s'hi mostra menys optimista. Apunten que el preacord encara no és efectiu, ja que els treballadors votaran si l'accepten en l'assemblea el proper dijous. ÓSCAR SANCHEZ, portaveu del Comitè d'Empresa del Metro "Agafar aquesta oferta de l'empresa i traslladar-la als treballadors perquè és el compromís que tenim amb ells, que qualsevol decisió sobre aquest conflicte es prendrà en assemblea de trebalaldors. Si l'acord serà acceptat o no a hores d'ara ningú s'atreveix a fer un pronònstic, i és més, els sindicats no ens posicionem." En cas de ser aprovat, el preacord els treballadors es comprometen a no fer vaga fins al 31 de maig de 2017, temps durant el qual esperen tancar un nou conveni col·lectiu. Tot plegat, després d'uns mesos en els quals hi ha hagut cinc jornades de vaga que han coincidit amb grans esdeveniments com el Mobile World Congress, el Barça Madrid i la Fira Alimentària. Els treballadors tenien una nova vaga prevista durant el Primavera Sound. Si el preacord prospera, es podria desconvocar. Us ho ha explicat, des de la parada de Vilapiscina, Laura Arias.

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas, va comunicar els canvis en l’organigrama el mateix dia que a la mesa del nou conveni s’hi va presentar una proposta que, si els treballadors acaben ratificant en assemblea, permetrà seguir negociant durant un any sense vagues. El canvi més important és la sortida, voluntària i segons Vidal “per motius personals”, del fins ara director general de TMB. D’ara endavant, per sota de la presidenta, del vicepresident Antoni Poveda i del mateix conseller delegat hi haurà cinc directors: un de metro, un de bus i tres direccions corporatives i transversals per a les àrees econòmica, de màrqueting i comercial i d’innovació.

La negociació del nou conveni del metro no havia avançat gens des que va començar, l’octubre passat. Durant els darrers tres mesos, els treballadors han fet vaga en tres ocasions. La primera va ser coincidint amb el Mobile World Congress, amb dues jornades de vaga parcial el 22 i el 24 de febrer. Amb les negociacions encallades, els treballadors van fer una segona vaga parcial dissabte, 2 d’abril, quan es va jugar el Barça-Madrid al Camp Nou. Les aturades més recents van ser el 26 i el 27 d’abril. I les properes ja estaven convocades per a finals de mes, de dilluns 30 fins dijous 2 de juny, coincidint en part amb el festival Primavera Sound.

El preacord que dijous podrien ratificar els treballadors del metro en dues assemblees, una al matí al Casinet d’Hostafrancs i l’altra a la tarda a la seu de la UGT a la Rambla, passa per desconvocar aquestes jornades de vaga i no convocar-ne cap altra fins al 31 de maig de 2017, el termini que empresa i sindicats es fixen per arribar a pactar el nou conveni. Mentrestant, es preveu un increment salarial de l’1 % a compte del nou acord, que suposaria des de ja uns 32 euros bruts al mes per a cada treballador. TMB també es compromet a substituir totes les baixes i cobrir les jubilacions. D’entrada, l’empresa contractarà immediatament 60 treballadors i farà que molts contractes parcials actuals passin a ser a temps complet.

Per a la presidenta de TMB és “un primer pas” per arribar a un conveni, l’inici de les negociacions. “Tant si tira endavant com si no, l’escenari és continuar negociant, no és un procés tancat i hem d’arribar a espais d’entesa“, explica Vidal. Per a UGT, el preacord obre vies i possibilitats després de mesos d’estancament. “Suposa continuar negociant, avançar en el conveni col·lectiu, s’han tret del mig obstacles per la negociació”, opina el secretari general d’UGT, Carlos González. Finalment, la CGT, més crítica, assegura que la signatura de l’acta no significa que hi hagi preacord. “No estem ni a favor ni en contra, ho traslladarem a l’assemblea de treballadors, qui decidiran si agafen aquesta oferta o es continua amb el calendari de vaga”, apunta el portaveu de la CGT, Oscar Sánchez.