L’última aturada parcial de la vaga de metro d’aquest dilluns s’ha convocat entre les 21.35 i les 23.35 h, en què els serveis mínims estaven previstos del 20 %, és a dir, han circulat dos de cada 10 trens. Davant la previsió de freqüències força baixes, d’entre 17 i 65 minuts en funció de les línies, TMB ha fixat horaris de pas per a cada estació. Tot i això, a l’estació de Glòries, inusualment plena a les onze de la nit, no s’han complert aquests horaris. De fet, els pocs combois que han passat ho han fet sense aturar-se i alguns no podien absorvir la gran quantitat de passatgers que ja hi havia a l’andana. Els usuaris que a aquesta hora esperaven moure’s en metro han mostrat la seva indignació.

Andana Glòries nit

Fora de les franges de vaga, el metro funciona amb normalitat. Els treballadors han convocat l’aturada en protesta per la gestió de la crisi de l’amiant per part de TMB.

Des de les 16 i fins les 20 h han circulat un 40 % dels metros habituals. En les primeres hores de la tarda, les afectacions han estat menors que al matí, però a partir de les 19 h, TMB ha hagut de regular l’accés de manera intermitent a l’estació de Diagonal, a l’enllaç entre les línies 3 i 5. Segons dades de l’empresa, entre les 16 i les 17 h hi ha hagut un 20 % menys de validacions que dilluns passat en la mateixa franja horària.

Andanes i vagons plens a vessar al matí

La primera aturada parcial d’aquest dilluns ha començat a les 6 h i s’ha allargat fins a les 10 h, amb un seguiment del 95 %, segons el comitè d’empresa. S’han complert els serveis mínims del 20 o del 40 %, segons la franja horària, tot i que ha calgut regular el trànsit de passatgers a les estacions de la Sagrera, la Sagrada Família i Verdaguer per evitar aglomeracions a les andanes. TMB ha explicat que entre les 7 i les 9 h s’ha reduït un 17 % el nombre de validacions respecte del dilluns anterior.

La situació ha empitjorat amb el transcurs del matí. Entre les 9.30 i les 10 h el servei ha funcionat només un 20 % del que és habitual. Això ha provocat aglomeracions a les andanes de línies com la 1 i la 5 i en diverses estacions els usuaris han hagut de deixar passar el metro perquè ha estat impossible entrar als vagons.

Vaga de metro

Desallotjaments al metro per complir amb els serveis mínims

Alguns usuaris han denunciat a les xarxes socials que a les 9.30 h s’han desallotjat tots els passatgers d’un metro a l’estació de l’L5 Plaça de Sants. TMB ha explicat a betevé que aquesta mesura s’ha pres per complir amb els serveis mínims, en el moment en què el servei ha passat a funcionar del 40 al 20 % del que és habitual. TMB insisteix que els serveis mínims són insuficients per absorbir tota la demanda i recomana als usuaris que facin servir mitjans de transport alternatius.

La d’aquest dilluns és la primera de les jornades de vaga que els treballadors van votar en assemblea. La següent serà el 29 d’abril i les aturades tornaran a ser de quatre hores per torn.

Manifestació dels treballadors contra la crisi de l’amiant

Aquest dilluns a les 16.45 h, els treballadors han convocat una manifestació contra la gestió de la crisi de l’amiant per part de TMB. Precisament, fa pocs dies l’empresa i Salut Pública van anunciar una nova campanya de mesuraments de l’aire del metro en 31 estacions i 21 túnels, amb l’objectiu de descartar-hi la presència d’amiant.