tren de rodalies

La vaga de 24 hores dels interventors de Renfe convocada per a aquest divendres afecta principalment els trens de Rodalies de l’R3 i l’R4, els regionals i els trens de llarga distància i AVE. La vaga l’ha convocada CCOO per reclamar a la companyia un increment de la plantilla.

La línia R4, que uneix Manresa amb Barcelona, és la que resulta més afectada per l’aturada, ja que els combois hi circulen en via única des de l’accident de tren de Vacarisses de novembre. Això provoca que aquest divendres només hi circuli un tren cada hora en les hores punta, i un cada dues hores la resta de la jornada.

Els interventors són els encarregats de comunicar la finalització de les operacions de trens quan el maquinista no té visibilitat directa ni mitjans auxiliars, de manera que sense la seva feina els trens no poden circular per motius de seguretat. Els treballadors denuncien que cada vegada hi ha menys personal que faci aquesta feina mentre que, per contra, cada cop hi ha més trens de llarga distància, mitjana distància i AVE. Això, segons denuncia CCOO, afecta tant les condicions laborals dels interventors com la qualitat del servei i la seguretat dels viatgers.

Durant la jornada de vaga, la Generalitat ha decretat un serveis mínims que, en els trens de l’R3, R4 i els regionals, són del 66 % en hora punta (de 6 a 9.30 h i de 17 a 20:30 h) i del 33 % la resta de la jornada. En el cas dels trens de llarga distància i l’AVE els serveis mínims són del 78 % i, en els trens Avant, del 65 %. Segons Renfe, aquests serveis mínims s’estan complint amb normalitat i la jornada transcorre sense incidents.

Més aturades, el 21 de desembre i el 7 de gener

Aquesta no és l’única vaga prevista al servei ferroviari aquest desembre. CCOO també ha convocat aturades tant a Renfe i Adif per al 21 de desembre i al 7 de gener. El motiu de la vaga és el mateix, la “contínua disminució” de les plantilles de les dues empreses. Asseguren que aquesta situació provoca que s’ofereixi un servei als usuaris que “no és eficaç i segur”, a més de conflictes laborals i contínues externalitzacions de càrregues de treball.