Tres sindicats d’autobusos convocaran diferents aturades per al mes de febrer per denunciar la passivitat de la direcció de Transports de Barcelona —que depèn de TMB— en la negociació del conveni col·lectiu. La UGT, el SIT i CCOO, que representen la majoria del comitè d’empresa, registraran la convocatòria el proper dilluns al Departament de Treball de la Generalitat. La intenció és fer vaga de 24 hores durant el Mobile World Congress —que se celebrarà del 24 al 27 de febrer— i la resta de setmanes del mes fer aturades parcials, encara per concretar.

Aquesta convocatòria de vaga podria coincidir amb una possible aturada del sector del taxi, que amenaça de fer vaga també durant el congrés de telefonia si no aconsegueix que les administracions es comprometin a impulsar mesures que garanteixin el compliment del decret dels VTC.

Les queixes dels sindicats

Els sindicats majoritaris lamenten que, tot i que la primera reunió per a la negociació del conveni es va fer el mes d’octubre, l’empresa no dona cap resposta concreta a les peticions del comitè d’empresa.

Els treballadors es queixen que un 15 % de la plantilla està en una situació precària amb contractes parcials, sobretot de cap de setmana; que hi ha un 20 % d’absentisme laboral —fet que provoca una sobrecàrrega a la resta de la plantilla—; i, per últim, que la direcció ha fet una mala previsió de l’aplicació de la zona de baixes emissions de Barcelona, perquè —diuen— no s’ha augmentat el servei d’autobús tot i la previsió d’augment de passatgers.

TMB no veu motius per fer una convocatòria d’aturades

Per la seva banda, fonts de l’empresa subratllen que la negociació està en una fase inicial i que fins ara no s’han evidenciat motius de ruptura, sinó més aviat el contrari. Per exemple, destaquen que s’ha arribat a acords com el nomenament d’un president de la taula, una persona independent que va ser proposada per la part social i que ja exerceix la funció de moderar i dirigir les reunions.

L’empresa conclou que no veu cap motiu per a una convocatòria de vaga.