Després de la jornada de mobilitzacions històrica d’aquest dimecres, amb la manifestació de pagesos a Barcelona vinguts en tractor de les terres gironines i de la Catalunya Central, aquest dijous molts dels vehicles han marxat després de passar la nit a la ciutat. Alguns, però s’han dirigit fins al Parlament de Catalunya per reunir-se amb la presidenta de la cambra, Anna Erra.

En aquesta pàgina pots recuperar la cobertura, minut a minut, de la manifestació de pagesos i tractors a Catalunya i Barcelona.

Manifestació de pagesos i tractors a Barcelona el 7 de febrer

Els agricultors en protesta van avançar per les carreteres del país en diferents marxes lentes que van col·lapsar els accessos a Barcelona. Les columnes de la tractorada van entrar per l’avinguda Meridiana i a la Diagonal. Els pagesos van aparcar els vehicles a la Diagonal, a la Gran Via i també al carrer d’Aragó, i van arribar a peu al Palau de la Generalitat de Catalunya per reunir-se amb el govern català.

Protesta pels costos i la burocràcia

La pagesia s’ha mobilitzat per fer sentir el seu malestar pels costos desmesurats del sector i l’excés de burocràcia. També protesta per l’increment dels costos de producció, els preus baixos que els paguen, la falta de control en les importacions, la nova política agrària comuna i la greu sequera que tenim.

13:27
   

Fi de la cobertura minut a minut

Finalitzem aquí la cobertura, minut a minut, de les mobilitzacions dels pagesos a Barcelona i rodalia. Gràcies per seguir-nos! Aquí pots recuperar tot el que ha donat de si la mobilització i la tractorada. Gràcies per seguir-nos! 

12:51
   

Mascort: “Treballem per atendre les demandes del nostre sector primari”

El conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, ha assegurat que el govern català és plenament conscient de les problemàtiques dels agricultors i ramaders, i ha sostingut: “Continuarem treballant per atendre totes les demandes del nostre sector primari“. Ho ha dit aquest dijous en el ple del Parlament interpel·lat per la diputada d’ERC Alba Camps, que ha preguntat a l’hemicicle si l’alimentació és “un bé mercantil i, per tant, subjecte als interessos globals, o un dret que cal preservar”. El conseller ha instat els pagesos a treballar al costat del Govern, ha assenyalat l’augment de costos i la burocràcia com els “dos grans problemes”, i ha afirmat que l’executiu els ha d’intentar solucionar. “Per assegurar la viabilitat econòmica del sector primari no tenim gaires eines com a govern. El que sí que podem fer és, primer, oferir transparència al sector”, ha afegit.

Finalment, ha lamentat que “el distanciament que s’està produint en les darreres dècades entre el món urbà i el món rural porta a un desengany, a una decepció, a un sentiment de no pertinença“.

12:05
   

Retencions a l’A-2 i a la B-23 al matí per sortir de Barcelona

La sortida dels tractors de Barcelona després de la mobilització d’aquest dimecres a la capital catalana ha causat a primera hora del matí circulació amb congestió de fins a 10 quilometres entre Castellbisbal i Pallejà en sentit Lleida i quatre més a la B-23, entre Sant Joan Despí i Barcelona, també en sentit a la capital lleidatana, segons dades del Servei Català de Trànsit corresponents a les deu del matí. A més, s’han registrat sis quilòmetres de circulació a l’AP-7 intensa a Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès, en sentit Tarragona. 

11:28
   

Els pagesos, amb Anna Erra 

La representació dels pagesos mobilitzats han entrat aquest dijous al Parlament de Catalunya per a ser rebuts per les autoritats i grups. En arribar al Palau del Parlament, els pagesos han estat rebuts per la presidenta de la cambra, Anna Erra, al despatx d’audiències, on hi han mantingut una reunió. Posteriorment, els manifestants s’han trobat, de forma conjunta, amb representants dels grups polítics del Parlament a una de les sales de la cambra.

Allà, pagesos i polítics han pogut intercanviar impressions sobre les demandes que fan i les protestes d’aquests dies.

pagesos parlament catalunya

10:31
   

Una cinquantena de tractors a tocar del Parlament

Finalment, són una cinquantena els tractors que han aparcat a tocar del Parlament de Catalunya. Els pagesos mobilitzats consideren que calia anar “una mica més enllà” per fer arribar les seves protestes i reivindicacions. Per això, van optar per no marxar encara a casa aquesta nit passada. Després de la reunió amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, asseguren que sortiran de Barcelona per tornar a casa.

09:58
   

Entren representants de la pagesia al Parlament

La presidenta de la Mesa del Parlament de Catalunya, Anna Erra, rep alguns dels representants dels pagesos en protesta. Alguns es quedaran a les portes de la cambra per continuar amb les seves reivindicacions.

pagesos parlament catalunya

09:42
   

Els pagesos arriben al Parlament 

Els pagesos han arribat al Parlament de Catalunya per reunir-se amb la presidenta de la cambra, Anna Erra. La gran majoria s’hi han desplaçat a peu des de la Diagonal o la Gran Via, on han passat la nit. Però alguns sí que han estacionat els tractors a tocar del Parc de la Ciutadella i han accedit a la zona verda a peu.

tractors parlament catalunya

09:06
   

Talls de trànsit a la Gran Via

A la Gran Via, la Guàrdia Urbana continua tallant el trànsit i fent desviacions. Aquí hi han passat la nit molts pagesos amb els seus tractors. 

 

08:49
   

Desviacions de busos

La protesta de tractors d’aquest dijous a Barcelona, que es dirigeix cap al Parlament, està suposant desviacions de diverses línies de bus. TMB n’ha detallat les afectacions. 

08:40
   

Trànsit normalitzat a la Diagonal

La Guàrdia Urbana ha confirmat que el trànsit a l’avinguda Diagonal ja s’ha normalitzat, després que els tractors que han passat la nit hagin marxat. A primer ahora, encara hi havia talls de trànsit. 

21:36
   

Els primers tractors comencen a marxar de Barcelona 

Una part important dels 2.000 tractors comencen a marxar de Barcelona. Després de reunir-se en assemblea la majoria dels pagesos han decidit tornar a casa, perquè molts d’ells s’han de fer càrrec del bestiar, i volen estar amb la família després de dos dies intensos. A la Diagonal, davant dels Jardins de Pedralbes, ja s’ha vist com els pagesos enfilaven en sentit sud per tornar cap als pobles d’origen.

D’altres han decidit quedar-se a passar la nit, principalment els que venen de més lluny, de la zona de l’Ebre, argumentant que el cansament acumulat després de 48 hores de mobilització no fa segura la tornada.

20:16
   

Els pagesos decideixen en assemblees si passen la nit a Barcelona

Després de reunir-se amb el govern català, els pagesos estan decidint en assemblea si fan nit a Barcelona o tornen cap a casa. Alguns d’aquests han manifestat que volen tornar, ja que tenen bestiar per cuidar.

Els representants sindicats han sigut rebuts pels milers de pagesos que eren a plaça Sant Jaume amb crits de ‘Fora sindicats’. Les diferents organitzacions han decidit que cada territori decideixi si es vol quedar o no i han afirmat que totes dues opcions són vàlides. Els representants del sector han fet una crida a la calma i ha demanat respectar les decisions tant de quedar-se com de tornar.

En qualsevol cas, els pagesos han assegurat que “la lluita continua”. “Això no s’acaba aquí”, ha dit Puigcorbé adreçant-se als concentrats a la Plaça de Sant Jaume. “Aquí no s’acaba res”, ha sentenciat.

assemblea pagesos Sant Jaume

19:52
   

Acaba la reunió amb Pere Aragonès

Els representants sindicals majoritaris de la pagesia han sortit de la reunió amb el president de la Generalitat. 

En una compareixença, David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha explicat que la Generalitat tornarà a reunir-se amb el sector els propers dies. La trobada es farà en deu o quinze dies per fer una “anàlisi concreta” de les reivindicacions dels pagesos.  Mascort ha admès que “tots plegats podem fer les coses millors” i que “hem de ser capaços de trobar fórmules per fer les coses més fàcils i àgils”, en referència a les queixes per la burocràcia que han d’assumir. 

El conseller ha afegit que si els pagesos, molt cansats després de dues jornades de mobilitzacions, volen passar la nit a Barcelona, els facilitaran tot el que necessitin.

19:35
   

Tractors al carrer d’Aragó

La mobilització dels pagesos deixa més imatges per recordar, com el carrer d’Aragó, envaït pels tractors que han arribat des de diversos punts del territori.tractors aragó

19:18
   

Continua la reunió entre pagesos i govern català 

La trobada d’alguns dels participants a la protesta pagesa amb el president de la Generalitat i el conseller Mascort continua al Palau de la Generalitat, després de gairebé una hora de reunió. Totes dues parts s’han assegut a la taula amb dues hores de retard: la reunió estava prevista a les 16h de la tarda i no ha començat fins a gairebé les 18h. 

reunió pagesos Aragonès

18:53
   

Els perquès de la protesta 

El moviment Assemblea Pagesa ha publicat un manifest per explicar els motius bàsics del seu malestar: l’orientació del mercat a l’exportació, la burocràcia per tramitar ajuts, les imposicions de les denominacions d’origen, l’impacte dels macroprojectes energètics o el paper d’especuladors i fons d’inversió, entre d’altres.

Aquest és el document del manifest: assemblea-pagesa-6f

18:47
   

Llancen ous a la façana de la Generalitat 

Un grup de pagesos concentrats a les portes del Palau de la Generalitat han llançat ous contra la façana principal de l’edifici. Continuen a l’exterior de la reunió amb representants del govern català, alguns enfadats perquè no hi han pogut entrar. 

18:33
   

Demanen que hi vagi el jutge de pau perquè no han pogut entrar 

Mentre dura la reunió a dins del Palau de la Generalitat, centenars de persones esperen a les portes de l’edifici. Alguns dels qui no han pogut entrar denuncien que només s’hi hagi autoritzat representants dels sindicats, i han demanat que el jutge de pau vagi a la plaça per atendre la seva denúncia. Aquest és un òrgan que no existeix a Barcelona, on aquest tipus de competències corresponen al Jutjat de Primera Instància i Instrucció. 

18:24
   

La Guàrdia Urbana obre pas a un taxi amb una dona que estava de part 

Quatre motos de la Guàrdia Urbana han hagut de custodiar un taxi en què hi viatjava una dona que s’ha posat de part, a l’avinguda Diagonal, per ajudar-lo a superar l’embús provocat per la protesta de la pagesia. El vehicle es trobava a la cruïlla de Pau Claris amb Diagonal i li han obert pas en sentit Llobregat. 

18:06
   

Una vintena de representants de la protesta entren al Palau de la Generalitat 

Diversos integrants de la protesta del sector primari ja han entrat a la seu del govern català per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. A les portes de l’edifici han instal·lat un taüt amb el missatge “D.E.P. pagesia”. Després tenen previst anar a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i a la seu de la Comissió Europea a Barcelona.

18:01
   

Curiosos passejant per la Diagonal sense cotxes 

La protesta dels pagesos i els tractors aparcats a la Diagonal han atret l’atenció de diversos curiosos, que s’han apropat per fer-s’hi fotografies. També estan aprofitant per passejar pel tronc central de l’avinguda, que avui excepcionalment està buit de cotxes. 

17:55
   

El Gremi de Transports i Logística apel·la a la responsabilitat dels agricultors 

En un comunicat, l’entitat catalana demana a la pagesia que eviti arribar als greus impediments i perjudicis a l’activitat dels transportistes que van dur a terme els seus homòlegs francesos les darreres setmanes. Fenadismer quantifica en 80.000 els camions afectats per les mobilitzacions, en l’àmbit de tot l’estat espanyol. 

17:43
   

Imatge insòlita de la Diagonal, buida i amb els cotxes pel lateral 

La protesta de la pagesia ha deixat aquesta imatge tan poc habitual de l’avinguda Diagonal, a quarts de sis de la tarda. El tronc central buit de cotxes i només amb alguns tractors circulant com a part de la mobilització del sector agrari, i centenars de cotxes aturats al lateral d’entrada a la ciutat, intentant completar el seu trajecte habitual. Les cues d’entrada ja comencen fora de la ciutat, a l’altura de Sant Joan Despí. 

17:30
   

Els pagesos aparcats a la Diagonal també s’entaulen per dinar 

Alguns dels pagesos que han entrat a la ciutat per la Diagonal s’han aparcat a la cruïlla amb el passeig de Gràcia i han baixat dels tractors per descansar. Fins i tot han desplegat taules i cadires per fer un mos. Al fons de la imatge s’hi veu una graella amb carn preparada per coure a la brasa. 

Pagesos dinen a la Diagonal

17:17
   

Pere Aragonès defensa que el govern dona suport a l’agricultura  

El president català ha assegurat durant el ple del Parlament que el govern de la Generalitat ha fet una “política decidida en l’àmbit de l’agricultura” i ha pres mesures i decisions “per ajudar el sector primari del país a tirar endavant”. També ha anunciat que aquest trimestre es posarà en marxa un portal únic de relació entre pagès i Generalitat per accelerar els tràmits burocràtics. La declaració ha tingut lloc poca estona abans de l’hora prevista per la reunió amb els pagesos.

17:09
   

Els primers pagesos arriben a la plaça de Sant Jaume 

Un cop aparcats al centre de la ciutat, alguns dels pagesos s’han dirigit primer a la plaça de Sant Jaume, on tenen previst trobar-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els primers grups de tractoristes ja estan arribant a les portes de la seu del govern català. 

16:58
   

Els pagesos dinen al mig de la Gran Via 

Alguns dels tractoristes aparcats a la Gran Via han improvisat per dinar alguna cosa després de moltes hores de carretera i s’han entaulat al mig del carrer, entre dos tractors. Han obert un parell de taules amb pa i embotit i estan recuperant forces a peu dret i fent la xerrada.  

Un grup de pagesos a la Gran Via

16:51
   

Els tractors que han entrat per Meridiana es planten a la Gran Via 

Centenars i centenars de tractors que han entrat de manera ininterrompuda per l’avinguda Meridiana durant una hora i mitja estan aparcant al tram central de la Gran Via. Els que han arribat per la Diagonal ho faran a la cruïlla de l’avinguda amb el passeig de Gràcia. Des d’aquests punts, alguns es dirigiran a peu a la reunió amb el president del govern català, Pere Aragonès. 

16:44
   

PIMEC exigeix a les administracions un “compromís real” amb el sector agrari 

La patronal de la petita i mitjana empresa demana a les administracions públiques un “compromís real” amb el sector agrari, abordar de “manera urgent” els problemes que l’afecten i implementar mesures concretes per a la seva revitalització.  

En un comunicat, PIMEC ha afirmat que és “crucial reconèixer el paper fonamental” de l’agricultura com a “proveïdor d’aliments essencials, com a motor econòmic i com a element vertebrador del territori”. La patronal ha alertat contra les posicions de domini que “s’aprofiten per fixar preus baixos” i ha lamentat que “el sector agrari català es trobi en un moment crític”.

16:30
   

La Guàrdia Urbana alerta per afectacions de trànsit a les vies principals 

La policia barcelonina puntualitza que, a aquesta hora de la tarda, hi ha afectacions a la Gran Via de les Corts Catalanes, el carrer d’Aragó i l’avinguda Diagonal, entre d’altres. Per això adverteix que qui tingui previst entrar o sortir de la ciutat aquesta tarda tingui en compte les afectacions al trànsit que hi haurà a les vies principals. 

16:17
   

“Catalunya ha perdut el 60 % dels treballadors del sector primari en pocs anys” 

Segons un dels participants a la protesta, vingut de les Terres de l’Ebre, a Catalunya s’han perdut el 60 % dels treballadors agraris i ramaders en pocs anys i, per això, ha exigit a la Generalitat que faci esforços “perquè no es perdi ni un pagès més”. Assegura que els tractoristes arribats de l’extrem sud de Catalunya han conduït els vehicles durant vuit hores per l’autopista per arribar fins a la capital catalana. 

16:05
   

S’acaba la columna de la Meridiana 

Els tractors de la columna que ha entrat per l’avinguda Meridiana s’aturen a la cantonada de Gran Via amb Balmes. De manera ininterrompuda, i durant una hora i mitja, no han parat d’entrar tractors per aquesta artèria del nord de la ciutat, que han estat rebuts amb aplaudiments per molts barcelonins i barcelonines. 

16:02
   

Talls de trànsit en temps real per la mobilització dels pagesos 

Les manifestacions dels pagesos i tractors contra la burocràcia i els costos desmesurats del sector provoquen que hi hagi afectacions importants a Barcelona i carreteres tallades a tot Catalunya.

Carreteres tallades a Catalunya pels pagesos, agricultors i tractors: Talls de trànsit en temps real

15:56
   

“Necessitem un conseller que sàpiga distingir el blat de l’ordi” 

Ramon Vilà, un dels pagesos participants a la protesta: “Fa dos anys que estem de sequera forta. Hem collit molt poc. Venim a demanar la dimissió de David Mascort perquè no es preocupa de res. Necessitem un conseller que sàpiga distingir el blat de l’ordi.” 

15:48
   

Les imatges de la tractorada a Barcelona 

Més de 2.000 tractors circulen aquest dimecres pels carrers de Barcelona. betevé ha fet un recull amb algunes de les millors fotografies que està deixant aquesta jornada històrica a la ciutat.  

Fotos de la protesta de pagesos i tractors a Barcelona i Catalunya: Fotos d’una tractorada històrica

15:43
   

La columna més nombrosa, la de Ponent 

Segons Asaja, la columna més nombrosa de la protesta d’avui és la de les terres de Ponent, amb un miler de participants. En total, Unió de Pagesos quantifica en més de 2.000 els tractors que participen en la protesta.

15:30
   

Desviaments de la Guàrdia Urbana per la marxa a la Diagonal 

La Guàrdia Urbana avisa a les xarxes que ha començat a fer desviaments de trànsit per la marxa lenta de tractors per l’avinguda Diagonal. La previsió és que els vehicles avancin fins a la cruïlla amb el passeig de Gràcia.  

15:20
   

La tractorada avança pel centre de Barcelona 

La columna que ha arribat per l’avinguda Diagonal ha avançat pel carrer d’Aragó i està a punt d’arribar al passeig de Gràcia, on s’aturarà davant del Departament d’Acció Climàtica. 

Els pagesos aparcaran els vehicles al centre i continuaran la protesta a peu fins arribar a la plaça de Sant Jaume, on es reuniran amb el govern.  

15:12
   

Escoles de la zona alta suspenen el transport escolar 

Algunes escoles de la zona alta de la ciutat, com l’Escola Solc o l’Escola Thau han enviat comunicacions als pares dels alumnes perquè, si volen, a partir d’ara passin a recollir els seus fills als centres. Les escoles han hagut de suspendre el transport escolar de la tarda i avancen l’horari de sortida per evitar les possibles complicacions de trànsit provocades per la tractorada.  

Escoles de Barcelona suspenen el transport escolar de tarda per la manifestació de tractors

15:06
   

L’avinguda Meridiana, plena de tractors 

El pas de la protesta dels pagesos ha deixat l’avinguda Meridiana inundada de tractors, en una imatge mai vista a Barcelona.

tractors avinguda Meridiana 

14:57
   

2.000 tractors a Barcelona, segons Unió de Pagesos 

Unió de Pagesos ha fet una piulada en què xifra en 2.000 els tractors que estan entrant a Barcelona des de l’avinguda Meridiana i la Diagonal. Ho ha fet acompanyat del crit: “Ciutadania: us necessitem, ens necessiteu!” 

14:46
   

La marxa de tractors arriba a l’avinguda Diagonal 

L’altra columna de tractors, provinent de Lleida, Tarragona i l’àrea metropolitana, ja ha arribat a l’avinguda Diagonal. Està previst que avancin fins a l’altura del passeig de Gràcia i que, allà, hi aparquin els vehicles.  

tractors Diagonal

14:41
   

“Visca la terra i mori el mal govern”, el crit d’Unió de Pagesos en arribar a Barcelona  

Unió de Pagesos ha celebrat amb una piulada que la columna del Bages ja hagi entrat a Barcelona per la Meridiana. En el text, l’entitat exclama: “Visca la terra i mori el mal govern”, i dona ànims als qui participen en la tractorada.   

14:31
   

Els barcelonins aplaudeixen la marxa de tractors 

La marxa de tractors avança per l’avinguda Meridiana. El pas dels vehicles és rebut amb aplaudiments per alguns dels barcelonins que els veuen passar. També se senten els clàxons d’alguns vehicles. 

14:18
   

La columna de l’avinguda Meridiana avança cap al centre 

Els tractors que es trobaven aturats a l’avinguda Meridiana comencen a avançar cap al centre de Barcelona. Circularan en marxa lenta pel carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia fins a arribar a la Gran Via, on s’aturaran davant del Departament d’Acció Climàtica i aparcaran els tractors.  

14:03
   

La columna de Tarragona i Lleida, a punt d’arribar a Sant Vicenç dels Horts 

Els tractors que formen part de la columna que provenen de Tarragona i Lleida són a punt d’arribar a Sant Vicenç dels Horts. Allà s’han de trobar amb els tractors de l’àrea metropolitana i, tots junts avançar cap a Barcelona. Entraran per l’avinguda Diagonal i es preveu que arribin entre les 14.30 i les 15 h.  

13:56
   

Els Mossos acompanyen els tractors en l’entrada a Barcelona 

Efectius de trànsit dels Mossos d’Esquadra estan acompanyant els tractors que comencen a arribar a Barcelona. Els agents gestionen el trànsit perquè les mobilitzacions es puguin desenvolupar amb seguretat per a tots els usuaris de les vies.  

13:46
   

La Guàrdia Urbana comença a desviar el trànsit 

Amb l’arribada dels tractors a l’avinguda Meridiana, la Guàrdia Urbana ha alertat que començarà a fer desviaments de trànsit en aquesta zona. La marxa lenta ha d’avançar fins al carrer d’Aragó, el passeig de Gràcia i la Gran Via, on els tractors estacionaran davant del Departament d’Acció Climàtica.  

13:37
   

Els tractors, entrant a l’avinguda Meridiana  

La tractorada que ve de Girona i la Catalunya Central ha arribat a l’avinguda Meridiana. Diversos efectius de la Guàrdia Urbana es troben en aquest punt, on hi ha els tractors aturats.  

Aquesta columna es dirigirà fins a la Gran Via, on estacionaran els tractors. 

 

13:32
   

La columna de la Diagonal arribarà a partir de les 14.30 h 

La columna dels pagesos del Baix Llobregat és a Sant Vicenç dels Horts, esperant les columnes de Tarragona i Lleida. Quan es trobin totes avançaran juntes cap a Barcelona. Calculen que l’arribada a l’avinguda Diagonal serà entre les 14.30 h i les 15 h. 

13:16
   

Les marxes dels pagesos entren a l’àrea metropolitana 

Les marxes lentes dels tractors ja han arribat a l’àrea metropolitana. 

Els tractors estan avançant per l’A-2 a Castellolí-Collbató, l’AP-7 a la Granada del Penedès – Gelida en sentit nord i a Llinars del Vallès – Granollers en sentit sud, a la C-16 a Terrassa – Sant Quirze i a la C-17 a l’Ametlla del Vallès – Granollers. 

13:00
   

Collboni, reunit per “garantir la seguretat i el funcionament” de Barcelona 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat en una piulada que l’Ajuntament està treballant per “garantir la seguretat i el funcionament de la ciutat durant les protestes de la pagesia”. L’alcalde adjunta una imatge en què se’l veu presidint una reunió amb representants de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de Barcelona i el Servei d’Emergències Mèdiques.

12:55
   

“Som aquí perquè no se’ns ha escoltat abans” 

Els pagesos que participen en la marxa lenta cap a Barcelona defensen que darrere d’aquesta mobilització “sense precedents” hi ha un motiu clar. “Som aquí perquè no se’ns ha escoltat abans”, explica Arnau Vilomara, agricultor i ramader de Castellfollit del Boix. Diu que volen “visibilitzar” la greu situació que viuen, que es reconegui la feina que fan i, sobretot, que “no se’ls criminalitzi des del desconeixement” que hi ha a les grans ciutats. 

12:40
   

Reoberta l’A-2 a Fondarella després de més de 12 hores tallada  

Normalitzada la circulació a l’A-2 a Fondarella, al Pla d’Urgell, després de més de 12 hores tallada per la protesta de la pagesia. Durant el matí, els operaris de manteniment han retirat les restes de fogueres, pneumàtics i pancartes que quedaven a l’entorn de la via i, també, han revisat els senyals de trànsit i les tanques d’accés. Abans de les 10 del matí ha quedat reobert el trànsit en sentit Lleida i a les 11 h s’ha normalitzat la circulació també en sentit Barcelona. 

A-2
Foto: Anna Berga (ACN)

12:29
   

Aragonès demana “revisar” els tractats de comerç europeus  

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut solidaritzar-se i mostrar l’acompanyament del seu govern al sector de la pagesia. Davant el ple del Parlament ha defensat que el seu executiu està oferint mesures de suport als pagesos, i ha reclamat, per atendre les reivindicacions del sector, que es “revisin” els tractats europeus de lliure comerç amb països tercers i que es garanteixin “preus justos” fent canvis en la relació que hi ha amb les grans cadenes alimentàries.  

12:23
   

Els tractors encaren els últims trams cap a Barcelona 

Centenars de tractors encaren els últims trams cap a Barcelona. A Vilafranca del Penedès s’han unit els pagesos de les columnes de l’Ebre, Tarragona i Reus. Aquí han fet una parada tècnica i han reprès la marxa per l’AP-7, des d’on enllaçaran amb l’A-2 i la B-23 per entrar a la Diagonal.  

Els pagesos de Ponent han sortit a primera hora des de Fondarella, i ara ja són a l’Anoia, després de proveir-se de combustible i esmorzar a l’àrea de servei del Bruc. A Maçanet de la Selva, els pagesos gironins han unit dues columnes i a la C-17, els del Vallès esperen els que arriben de la Catalunya Central, per entrar tots junts a Barcelona per la Meridiana.  

12:09
   

Sánchez promet que “enfortirà” la llei de la cadena alimentària per respondre a les demandes del camp   

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimecres que el seu govern “enfortirà” la llei de la cadena alimentària aprovada la legislatura anterior per donar resposta a algunes de les peticions del sector agroalimentari. Sánchez n’ha parlat durant la sessió de control al Congrés, en resposta a la pregunta de la diputada d’ERC Teresa Jordà.    

La diputada d’ERC ha demanat “terminis realistes” i “un canvi de direcció urgent a Europa per establir clàusules mirall amb tercers països i alleugerir la burocràcia“. En la seva rèplica, Sánchez ha afirmat que tindrà “absoluta disposició i interlocució amb el camp” i farà “una tasca de persuasió a les institucions comunitàries davant les demandes justes” del sector.   

11:59
   

Parada tècnica dels pagesos al Bruc 

Els centenars de tractors que han sortit aquest matí des de l’A-2 a l’altura de Fondarella, al Pla d’Urgell, han fet una parada tècnica a l’àrea de servei del Bruc (Anoia), de camí cap a Barcelona. Els tractors hi han arribat al voltant de les onze del matí i han aprofitat per omplir els dipòsits de gasolina i per esmorzar. “Ens hem unit a la manifestació per fer pressió, perquè els polítics ens escoltin”, ha explicat Àlex Serra, un dels participants de les terres de Lleida que es mostra convençut que la millor manera és fer-ho de forma conjunta amb tot el sector. 

Aquesta columna preveu entrar a la ciutat per la Diagonal entre les 14 i les 15 h. 

tractors Bruc
Foto: Mar Martí (ACN)

11:46
   

La UE obre la porta a reavaluar la PAC 

La ministra belga d’Afers Europeus, Hadja Lahbib, ha defensat aquest dimecres que cal reavaluar la Política Agrícola Comuna (PAC) vista l’onada de protestes dels agricultors europeus. Davant la “realitat actual”, la ministra belga ha assegurat en un debat al ple del Parlament Europeu que cal adaptar les normes perquè els agricultors no estiguin “ofegats amb mesures inaplicables”.  

Al seu torn, el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, ha dit que Brussel·les entén la urgència dels agricultors i ha defensat que cal garantir que tinguin uns “ingressos justos”. 

11:36
   

Pagesos tallen els accessos a l’AP-2 a Lleida 

Pagesos de Lleida, l’Horta i pobles limítrofs han tallat els accessos a l’AP-2 des de la capital del Segrià a la LL-12. L’acció s’ha dut a terme sense avisar i han col·locat els tractors a l’entorn de la rotonda per accedir a l’autopista per bloquejar la via. Uns metres més amunt, també han fet un tall a la connexió amb la C-12.  

 

11:20
   

Una quarantena de tractors de l’àrea metropolitana s’uniran a la marxa  

Els pagesos de l’àrea metropolitana també participen en la protesta d’aquest dimecres. Una quarantena de tractors s’uniran a la tractorada que ve de Tarragona i Lleida a l’altura de Sant Vicenç dels Horts. La intenció és entrar a Barcelona cap a quarts de dues del migdia per l’A-2. 

11:06
   

L’AP-7, deserta 

Les tractorades que es dirigeixen cap a Barcelona deixen imatges insòlites. És el cas de l’autopista AP-7 a l’altura de Sant Julià de Ramis, tallada al trànsit i sense ni un cotxe circulant en cap dels dos sentits de la marxa. 

carreteres tallades pagesos ap-7 buida vaga tractors barcelona

10:55
   

Trànsit alerta d’un “dia complicat” a les carreteres 

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha alertat que serà un “dia complicat” a les carreteres catalanes per les marxes de tractors organitzades pels pagesos cap a Barcelona. La prioritat, ha dit, és la seguretat viària i, per això, els Mossos d’Esquadra protegeixen i encapsulen les marxes. A més, Lamiel ha recomanat a la ciutadania que limiti els desplaçaments per carretera i que s’informin permanentment per tal de planificar les rutes alternatives.  

10:48
   

La Guàrdia Urbana recomana utilitzar el transport públic  

En una piulada, la Guàrdia Urbana alerta que es preveuen incidències al trànsit a la ciutat a partir del migdia quan arribi la marxa lenta de tractors a la ciutat. Davant d’això, recomana estar pendent de l’estat del trànsit, adaptar els trajectes a la situació de cada moment i utilitzar el transport públic.  

10:39
   

Cues quilomètriques a l’A-2 i l’AP-7 per la marxa lenta de tractors  

La marxa lenta de tractors en direcció a Barcelona causa 16 quilòmetres a l’A-2 entre la Ribera d’Ondara i Jorba i 11 més entre Sils i Maçanet de la Selva, segons dades del Servei Català de Trànsit a un quart d’11 del matí. A banda, també hi ha congestions a l’N-II, la C-17, l’N-340, l’AP-2 i  l’AP-7.  

10:33
   

Mascort defensa que fa vuit anys que està al costat de la pagesia “decidint conjuntament” les decisions. 

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha assegurat aquest dimecres que el departament està “al costat” dels pagesos, com diu que han fet “els darrers vuit anys”. En el mateix dia que els pagesos fan una marxa lenta de tractors cap a Barcelona, el conseller ha defensat que “totes les decisions han estat consensuades amb ells, a través de la taula agrària”. A més, ha denunciat que l’augment de burocràcia ve d’altres administracions: “En aquests vuit anys, la UE ha aprovat 196 normatives diferents; l’Estat, 93, i el govern, 18”. 

10:24
   

A quina hora arribarà la marxa lenta de tractors a Barcelona? 

La tractorada de pagesos i agricultors entrarà a Barcelona per l’avinguda Meridiana i la Diagonal després de circular per l’AP-7, l’A2, la C-17, la C-16, la C-58 i la C-33. Els tractors de la columna de Girona preveuen arribar a la ciutat entre les 13.30 i les 14 h. En canvi, la columna de Lleida preveu arribar a partir de les 15 h. 

A quina hora arribarà la marxa lenta de tractors a Barcelona? Quins carrers tallaran els pagesos?

10:20
   

Centenars de tractors de comarques centrals surten del Bages 

Centenars de tractors de comarques centrals han iniciat la marxa lenta cap a Barcelona pels volts de tres quarts de 10 del matí. Els pagesos han sortit de la C-16  a Sallent, on des de dimarts tenien tallada la carretera. Circulen encapsulats per vehicles de Mossos al davant i al darrere i pel carril lent de l’autopista per deixar operativa la via.  

A l’altura del peatge de Sant Vicenç de Castellet, els obriran la barrera perquè puguin passar i seguiran per la C-16 fins a Terrassa per agafar la C-58 fins a entrar a Barcelona per l’avinguda Meridiana.  

10:04
   

El govern rebrà els pagesos a les 16 h  

Segons explica Unió de Pagesos en un comunicat, representants del sector seran rebuts al Palau de la Generalitat a les 16 h. Un cop finalitzada la reunió, els pagesos tornaran a peu fins al punt on hauran aparcat els tractors per iniciar el trajecte de tornada per les mateixes vies per les quals han arribat a Barcelona.   

09:48
   

Marxa a peu pel centre de Barcelona 

Una vegada els tractors hagin arribat a Barcelona i hagin aparcat a la Diagonal i la Gran Via, s’iniciarà una marxa a peu fins al Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume. Abans, però, la protesta s’aturarà a la delegació del Govern, al carrer de Mallorca, i a la seu de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia. 

09:36
   

Imatge insòlita de l’AP-7 

La marxa lenta de tractors per l’AP-7 deixa una imatge insòlita d’aquesta via ràpida. En un tuit del Servei Català del Trànsit es pot veure aquesta via ràpida a les nou del matí sense ni un vehicle i només amb tractors circulant per arribar a Barcelona. 

09:26
   

Els tractors aparcaran a la Diagonal i a la Gran Via 

Una vegada arribin a Barcelona, els tractors que participen en la protesta aparcaran als dos extrems de la ciutat. Els que venen de l’Ebre, el Camp de Tarragona, la zona de Vilafranca i Lleida s’estacionaran a l’avinguda Diagonal. La capçalera de la marxa arribarà fins a la cruïlla amb el passeig de Gràcia.  

Pel que fa a les rutes provinents de Girona i la Catalunya Central entraran per la Meridiana i continuaran per Aragó, el passeig de Gràcia i la Gran Via, on estacionaran davant del Departament d’Acció Climàtica.  

09:17
   

Les tractorades arribaran a Barcelona a mig matí 

Les diferents columnes de tractors avancen cap a Barcelona des de diversos punts del territori i tenen previst arribar a la ciutat a mig matí. Els tractors arribaran per l’avinguda Diagonal i la Meridiana. 

09:11
   

Uns 150 tractors han sortit de l’AP-7 des de Medinyà  

Uns 150 tractors han sortit a un quart i mig de nou del matí des de l’AP-7, a l’altura de Medinyà, cap a Barcelona, per on entraran per l’avinguda Meridiana. Està previst que a l’altura de Maçanet de la Selva altres pagesos de les comarques gironines se sumin a la marxa lenta.  

Molts dels pagesos que participen en la protesta han passat la nit a l’AP-7, tallada des d’aquest dimarts i on es van instal·lar un campament i es van encendre petites fogueres per combatre el fred.  

09:04
   

La protesta dels tractors, a vista de dron 

Els pagesos comparteixen a través de les xarxes socials un vídeo de la protesta a les carreteres a vista de dron. A les imatges es veu una llarga cua de tractors aturats a l’autopista. Un dels comptes que ho piulen, @lo_tractor_rosa, anuncia que avui provocaran “una mica d’enrenou” a Barcelona. Assegura, però, que només venen a demanar “sentit comú”. “Una societat que perd els que li fan el menjar es converteix en un gegant amb peus de fang”, afegeix. 

08:51
   

Un centenar de tractors de les comarques de Tarragona fan una marxa lenta per l’AP-2 

Prop d’una trentena de tractors han sortit des de Montblanc cap a Barcelona amb una marxa lenta per l’autopista AP-2. Cap a dos quarts de vuit del matí, els Mossos han tallat l’accés a la via ràpida perquè s’hi incorpori la comitiva de tractors. En arribar a Vila-rodona (l’Alt Camp) se’ls han unit altres pagesos i, en total, han format una columna d’un centenar de tractors.

08:42
   

Protecció Civil recomana minimitzar els desplaçaments per carretera 

Protecció Civil recomana a la ciutadania que eviti agafar el cotxe i opti per minimitzar els desplaçaments per carretera arran de la convocatòria de diverses marxes de tractors cap a Barcelona. Aquest matí centenars de tractors van cap a la capital catalana en diverses columnes de protesta provinents de Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, Girona i la Catalunya Central.  

Arran de les mobilitzacions, el govern ha activat en alerta el Procicat. 

08:30
   

Talls i desviaments de trànsit

La Guàrdia Urbana ha informat que tallarà i desviarà el trànsit quan sigui necessari per minimitzar la incidència de la marxa a la resta d’usuaris.

El Servei Català de Trànsit i la Guàrdia Urbana recomanen evitar l’ús del vehicle privat i optar per alternatives de mobilitat com el transport públic ferroviari.

08:25
   

Parades a la Comissió Europea, la delegació del govern i la Generalitat

Els agricultors tenen previst deixar els tractors i anar a la seu de la Comissió Europea, a la delegació del Govern espanyol i, finalment, a la seu del govern per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

Els representants dels pagesos li donaran un manifest amb les seves reivindicacions i les signatures que han recollit.

08:20
   

Columnes des de diferents comarques

Centenars de tractors ja han sortit per l’autovia A-2 a l’altura de Fondarella, al Pla d’Urgell, cap a Barcelona per portar les reivindicacions del sector agrícola i ramader directament a les institucions. Alguns pagesos i tractors han passat la nit en aquest punt de la via que fa 24 hores que està tallada al trànsit per les protestes i d’altres s’han sumat a la marxa vinguts des de diferents punts de les comarques de Ponent.

Els ànims entre els participants mostraven satisfacció i orgull de contribuir a una jornada històrica per a les reclamacions que fa anys que demanen per millorar la seva situació com poden ser l’excés de burocràcia o uns preus justos.

Tractors pagesos autopista