Fa un any els barcelonins es van acomiadar de targetes com la T-10 o la T-Mes, que eren pràcticament part de la història de la mobilitat de la ciutat. L’ATM va crear les T-Usual i les T-Casual, entre altres títols, amb la intenció d’afavorir sobretot els usuaris més assidus de la xarxa de transport públic a través d’una millora de preu. La mesura va aixecar crítiques, però, tot i no haver estat un gran any per a la mobilitat, sembla que l’ús de la T-Usual i la T-Casual es consolida.

Encara romanen alguns dubtes sobre el nom pròpiament dit del títol, però els usuaris han calculat i adoptat l’opció més econòmica. “Faig servir la T-Usual. Ara mateix he hagut de mirar quin era, Usual o Casual, és un nom una mica estrany. Abans era més fàcil.”, explica la Diana Gómez, des del metro. Qui ja comprava l’abonament mensual, ha trobat en la T-Usual un gran estalvi.

Gràcies a la T-Usual, he passat de pagar 50 euros al mes a pagar-ne 40. Per als que fem servir molt el transport públic, és perfecte. ”
Pol Barrós, usuari

Ús diferenciat al metro i al bus

Segons TMB, les validadores del metro reben sobretot T-Usuals. Gairebé un terç dels viatgers les fa servir. Per contra, domina l’ús de la T-Casual a la xarxa de bus, no tan associada habitualment amb les presses i la feina. Sigui com sigui, pràcticament el 60 % de les validacions són d’algun dels tipus d’abonaments multiviatges.

Un any sense turistes

La T-Casual estava pensada, entre altres coses, per a turistes. Per a usuaris esporàdics de la xarxa de metro i bus. La pandèmia, però, ho ha trastocat tot, incloses les previsions. Ara la T-Casual és l’eina de viatge per a aquells universitaris amb classes semipresencials, teletreballadors o persones que es desplacen de tant en tant.

El complex relleu de la T-10

Per a molts barcelonins no va ser fàcil acomiadar-se de la T-10, la més utilitzada fins aleshores. La desaparició d’aquest títol va aixecar moltes crítiques, ja que l’opció reformulada, la T-Casual, és d’ús individual. Per aquesta raó des de l’ATM van acabar creant alternatives com la T-Familiar o la T-Grup. Tanmateix, no han aconseguit una consolidació similar a la T-Usual o la T-Casual i encara hi ha qui no les té present. “El canvi no m’agrada. Amb la T-10 podíem picar diverses persones i teníem 10 viatges. Ara costa més i només pot picar una persona”, afirma en Víctor David, un usuari.

Preus congelats per al 2021

Les tarifes dels diversos títols de TMB es mantindran durant l’any 2021. A més, com que no hi haurà cap modificació dels títols, els abonaments adquirits durant el 2020 no caducaran fins al 31 de desembre del 2021.