Calculadora, calendari i les noves tarifes de transport públic en mà per comprovar en quins casos surt més a compte utilitzar les noves targetes T-Usual o T-Casual. La T-Usual permet viatges il·limitats durant 30 dies a 40 € a la zona tarifària 1, mentre que la T-Casual servirà per fer 10 viatges a 11,35 € i serà unipersonal. Fent càlculs, arribem a la conclusió que la T-Usual comença a ser convenient en fer més de 36 viatges en transport públic en un període de 30 dies. Però utilitzar el metro, bus, tramvia o tren poc o molt sovint depèn del calendari, i cal aplicar l’estratègia per decidir quan convé comprar i validar cada títol. En els següents supòsits ens basem en els 30 primers dies del gener del 2020.

Cinc dies a la setmana a treballar en transport públic

Un treballador que vagi i torni a la feina en transport públic de dilluns a divendres, farà 40 viatges el gener si suposem, per exemple, que no treballa els festius ni tampoc els caps de setmana i valida el títol el dia 1 de gener. Si opta per la T-Casual haurà de comprar quatre títols d’aquest tipus. En total, 45,40 €. Si es decideix per la T-Usual es gastarà els 40 € que val aquest bitllet a la zona 1. Per tant, surt més a compte la T-Usual.

Anada amb bicicleta, tornada en transport públic

Suposem que el mateix treballador que va a la feina de dilluns a divendres en transport públic, decideix tornar cada dia en Bicing o caminant. En aquest cas, durant el mes de gener farà 20 viatges en transport públic, només d’anada. Si escull la T-Casual, s’haurà de gastar 22,70 € a comprar dos d’aquests bitllets. En canvi, si opta per la T-Usual, es gastarà els 40 € que val el títol. En aquest cas surt més a compte dos T-Casual.

Quatre dies a la setmana a treballar en transport públic

Ara considerem que una persona treballa quatre dies a la setmana i hi va en transport públic tant a l’anada com a la tornada. Aplicat al gener, això vol dir 32 viatges que, traduït en la T-Casual, són tres títols i dues validacions més. En total, 36,32 €. La T-Usual val 40 € a la zona 1 i, per tant, sortirà més a compte comprar unes quantes T-Casual.

Afegim dos viatges d’anada i tornada, per exemple, fets en cap de setmana. Així, arribem a la frontera entre els dos títols: les 36 validacions. Amb la T-Casual, fer 36 viatges val 40,86 € després de comprar tres títols de transport i picar sis vegades més amb un quart. La T-Usual val 40 € i, per tant, és una mica més econòmica.

Ús esporàdic del transport públic

Amb menys de 36 viatges, la T-Usual surt perdent. Imaginem un ús esporàdic del transport públic, amb 25 viatges repartits. Les validacions amb la T-Casual ens costaran 21,57 € en total, molt per sota de la tarifa il·limitada mensual de la T-Usual.