El 2021 arriba amb una congelació de les tarifes del transport públic i de bona part dels subministraments bàsics, com l’aigua o l’electricitat. La crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus ha fet que les administracions hagin decidit ajustar els preus i no carregar increments a la butxaca dels consumidors. Un dels pocs serveis que s’apuja el 2021 és la tarifa del gas, que s’encareix un 6 % a partir de l’1 de gener.

Metro, tren, busos i taxis, amb tarifes congelades

El transport públic manté els preus el 2021 tot i el dèficit que acumula per la davallada dràstica d’usuaris arran de la pandèmia. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha decidit congelar les tarifes de tots els títols de transport i allargar la caducitat dels títols vigents fins al 31 de desembre del 2021.

També el Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat no apujar les tarifes del taxi aquest 2021, i manté la baixada de bandera en 2,25 €. A Renfe ha passat el mateix, i el servei de Rodalies també manté les tarifes, ja que queda integrat dins del sistema de preus de l’ATM.

Autopistes una mica més barates

Pel que fa a les autopistes que depenen de la Generalitat, els preus dels peatges s’abaixen un 0,8 % de mitjana aquest 2021 (en consonància amb la davallada de l’IPC del mes d’octubre). En el cas de les autopistes de titularitat estatal que passen per Catalunya, el Govern espanyol redueix el preu del peatge un 0,08 %. La rebaixa s’aplicarà al tram de l’AP-7 entre Vila-seca i la Jonquera i al tram de l’AP-2 que passa per Saragossa i el Vendrell.

Peatge de l’autopista C-32 al Maresme

S’apuja el gas i es mantenen l’electricitat i l’aigua

En el cas de l’aigua, l’AMB va acordar congelar les tarifes aquest 2021 en els 23 municipis que es troben dins el seu pla d’actuació i que gestiona Aigües de Barcelona. També l’electricitat mantindrà els preus, després que l’executiu de Pedro Sánchez hagi aprovat la pròrroga dels peatges d’accés d’energia elèctrica del 2020.

factura aigua
Detall d’una factura de l’aigua

El que sí que s’encareix el 2021 és la tarifa del gas. La tarifa d’últim recurs (TUR) a la qual s’acullen la majoria d’usuaris domèstics (amb consums anuals inferiors als 50.000 kWh) s’apuja un 5,97 % de mitjana. Per als clients amb un consum igual o inferior a 5.000 kWh anuals la pujada serà del 4,6 %, mentre que els clients amb consums entre 5.000 o 50.000 kWh tindran un increment del 6,3 %.

L’IVA de les begudes ensucrades s’apuja al 21 %

Un dels productes que més s’encareixen el 2021 són les begudes ensucrades, que passen de tenir un IVA del 10 % al 21 %. La pujada, però, només s’aplicarà a les begudes que es comprin als supermercats. En canvi, les de bars i restaurants mantindran l’IVA del 10 % per no perjudicar l’hostaleria.

S’apugen les pensions i els sous públics un 0,9 % i es manté el salari mínim

Pel que fa a les pensions, les contributives s’apugen el 0,9 % i les no contributives, un 1,8 %. També s’aplicarà un increment de sou del 0,9 % als 2,6 milions de funcionaris públics. En canvi, el salari mínim interprofessional (SMI) es manté prorrogat en els 950 € bruts fixats el 2020, en espera de poder fixar la xifra durant el 2021.