Entre gener i juliol d’aquest any, la Guàrdia Urbana ha denunciat 2.797 bicicletes i vehicles de mobilitat personal (patinets, segways, rodes, plataformes o trixis) per saltar-se la normativa municipal a Ciutat Vella. Són les dades que l’Ajuntament ha fet públiques coincidint amb el primer any en vigor de l’ordenança que prohibeix a aquests vehicles circular fora de les dues rutes autoritzades dins el districte. Segons les xifres municipals, en el mateix període de l’any passat es van denunciar 1.343 conductors d’aquests vehicles.

A més, conjuntament amb Treball, s’han inspeccionat 10 locals de lloguer. Això ha comportat la immobilització de 98 vehicles i la retirada al dipòsit de vuit. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, reconeix que la normativa no ha aconseguit eliminar dels carrers del districte aquest tipus de vehicles, però remarca que “aquest any és el que més recursos s’hi estan destinant i que més denúncies hi està havent. Està disminuint, però, no podem ser entusiastes i negar la realitat“.

La vigilància per caçar els infractors s’ha intensificat durant l’estiu, en què l’activitat d’aquests vehicles és més elevada i aprofitant els recursos previstos al pla de veïnatge de Ciutat Vella, en marxa des de Setmana Santa. S’hi han destinat vuit agents cívics i sis patrulles específiques de la Guàrdia Urbana.

Multes poc efectives

Els veïns dubten que la vigilància de la Guàrdia Urbana i els agents cívics hagin tingut efecte. Manel Martínez, de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, diu que és habitual veure “bicicletes que atropellen la gent i bicis elèctriques que passen per tot arreu”. “No veig que les 2.800 sancions siguin efectives” afirma.

Dos anys de regulacions

El govern municipal va iniciar el marcatge a patinets, trixis, segways i altres vehicls d’aquest tipus l’estiu del 2016, amb una primera regulació que en prohibia l’ús al front marítim. L’any passat, la regulació es va ampliar a tot el districte i a tots els tipus de vehicles de mobilitat personal.

Aquest 2018, a més, es va modificar l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles per permetre que cada districte pugui aplicar restriccions específiques. Les multes poden ser de fins a 100 euros per a les infraccions lleus, fins a 200 euros per a les greus i de fins a 500 euros per a les molt greus.