La tercera jornada de vaga dels maquinistes de Renfe per reclamar més professionals també ha provocat alteracions del servei. Segons Renfe, durant la primera franja de vaga, de 5 a 9 h, s’han cancel·lat 95 trens i un 40 % maquinistes no s’han presentant a la feina (més d’un centenar) tot i estar convocats per cobrir els serveis mínims. Fins a les nou del matí han circulat el 53 % dels serveis mínims previstos. En canvi, en el cas de la llarga distància i l’alta velocitat el compliment dels serveis mínims és del 100 %. A la segona franja, de 14 a 16 h, s’han cancel·lat 50 trens més i el servei de rodalies ha funcionat al 59%.

A partir de les nou del matí, s’ha anat recuperant el servei de manera gradual fins a les dues, quan han començat dues hores més de vaga. Durant força estona, però, els trens encara han circulat amb retards i els usuaris es queixen de manca d’informació per part de la companyia.

La vaga de maquinistes d’aquest dilluns afecta línies de RodaliesAVE i mitjana i llarga distància en tres franges horàries: de 5 a 9 h, de 14 a 16 h i de 18 a 22 h. En aquests horaris els serveis mínims són del 85 % en els trens de Rodalies, del 65 % en els combois de mitjana distància i del 72 % en els d’alta velocitat i llarga distància.

Retards també als autobusos interurbans

Les alteracions en els serveis mínims de Renfe, i l’increment de viatgers, també està provocant retards en algunes línies d’autobusos interurbans. És el cas dels autobusos que conecten Barcelona amb Terrassa i Sabadell.

Afectacions importants en les dues primeres jornades

Fins ara els dies de vaga a Renfe han alterat força la circulació de trens de diverses línies, principalment de Rodalies, on milers d’usuaris es van veure afectats. El primer dia (30 de setembre) no van poder circular més de 400 trens i el segon (2 d’octubre), més de 300.

Renfe assegura que els maquinistes no han complert els serveis mínims pactats i ja ha obert 31 expedients. Els treballadors, però, asseguren que Renfe n’ha fet una “mala gestió”. En aquest sentit, amb l’objectiu d’evitar l’incompliment dels serveis mínimsRenfe assegura que ha reforçat la comunicació a maquinistes dels serveis mínims. Ho fa per tres vies: correu electrònic, burofax i en mà de manera personal.

L’aturada, convocada pel sindicat de maquinistes SEMAF, va començar dijous, 30 de setembre, i es repeteix els dies 1, 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d’octubre. Si has d’agafar un tren o vols obtenir més informació sobre la vaga, pots consultar al web que ha habilitat Renfe, a l’aplicació mòbil de Rodalies o al telèfon 900 410 041.