maquinista Renfe

Renfe ha començat a obrir expedients als maquinistes que, segons la companyia, han comès una falta “molt greu” en no presentar-se com a serveis mínims aquests dies de vaga malgrat ser requerits. Ara per ara, hi ha vuit treballadors expedientats sumant les xarxes de Rodalies de Catalunya i València. Tot i que cada cas s’haurà d’analitzar, la sanció pot anar des d’una suspensió de cinc dies de sou i feina fins a l’acomiadament.

Segons fonts de l’operadora, l’expedient s’ha notificat als maquinistes amb correus electrònics amb certificat de recepció, burofaxos personals i burofaxos als comitès locals als quals estan adscrits.

Alguns treballadors no reben cap carta

Tot i les crítiques de Renfe, el sindicat de maquinistes SEMAF insisteix que l’empresa continua sense entregar les cartes de serveis mínims als professionals que han de treballar durant les aturades. L’entitat representant dels maquinistes assegura que, fins ara, només se n’ha lliurat menys d’una tercera part del total. En un comunicat, SEMAF lamenta les “acusacions infundades” de Renfe cap als maquinistes i ha destacat que els treballadors que han rebut el requeriment sí que s’han presentat al seu lloc de treball.

Després de la segona jornada, aquest divendres, està previst que la protesta s’allargui els dies 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d’octubre, amb l’objectiu d’aconseguir la recuperació de tots els trens i les plantilles per garantir el servei. Denuncien que la companyia ha reduït el servei, amb 700 treballadors menys que el 2019 i 1.000 circulacions diàries menys, fet que ha portat a un “col·lapse del sistema ferroviari”. En qualsevol cas, la gran preocupació del col·lectiu és un possible traspàs de Rodalies a la Generalitat, ja que prop del 90 % dels maquinistes són de fora de Catalunya.