Votació de l'assemblea de taxis

La votació dels taxistes sobre el decret de regulació dels VTC ha començat passades les sis de la tarda, amb més de dues hores de retard. El sector ha de votar si accepta la proposta de la Generalitatdesconvoca la vaga indefinida que mantenen des d’aquest divendres. Tal com han acordat en l’assemblea del matí, s’ha fet amb vot secret, que cada conductor ha dipositat en urnes de cartó. N’hi havia sis: cinc per a autònoms, i una per a assalariats i taxistes d’altres punts de Catalunya. La votació ha acabat poc abans de les 12 de la nit i després ha començat el recompte de vots. Han participat 4.706 taxistes. Finalment, han decidit desconvocar la vaga per 2.508 vots a favor i 2.177 en contra.

La pregunta que finalment han de respondre és de resposta binària: “S’acaba l’aturada?”. Els consultats només poden votar “sí” o “no”, després que la proposta d’incloure-hi una tercera opció hagi quedat descartada durant l’assemblea del matí. Tenen dret a vot 13.500 taxistes, 10.500 dels quals amb llicència. Els 3.000 restants són assalariats o taxistes de fora de l’Àrea Metropolitana.

Al matí, la tensió i la crispació han estat la nota dominant en l’assemblea dels taxistes d’aquest dimecres a la plaça de Catalunya. Les diferències entre partidaris i detractors de desconvocar la vaga han obert una crisi i han provocat que Elite Taxi i el seu líder, Alberto Álvarez, surtin del comitè de vaga.

Elite Taxi dimiteix del comitè de vaga

Les primeres intervencions han estat de taxistes que s’han mostrat contraris al decret que proposa el govern català. Els membres del comitè de vaga d’Elite Taxi, que aquest dimarts al vespre es van mostrar partidaris d’acceptar la proposta i votar-hi que sí, han estat rebut amb xiulades. De fet, després els representants del sindicat han dimitit en bloc del comitè de vaga i Alberto Álvarez també hi ha renunciat com a portaveu. Ho han anunciat a l’assemblea i també a través d’un comunicat.

Ja aquest dimarts a la nit, els representants del comitè de vaga van explicar les mesures a centenars de taxistes concentrats a les portes del Departament de Territori i Sostenibilitat. Ja aleshores alguns membres del col·lectiu van manifestar que veien “insuficient” la proposta.

Calvet diu que “tiraran endavant la regulació”

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat aquest dimecres al ple del Parlament, que tot i que “estan en expectativa del que decideixi l’assemblea” de taxistes per si aixequen l’ocupació de la via pública, el govern tirarà endavant la regulació dels VTC. El conseller també ha reiterat que el decret no afavoreix ni taxistes ni VTC, sinó que afavoreix la mobilitat i el conjunt de la ciutadania.

Calvet, va explicar ahir el decret llei per regular l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor. Els usuaris hauran de contractar els serveis amb 15 minuts d’antelació, com a mínim. La proposta del govern català també incorpora que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments de municipis grans puguin ampliar aquest termini. D’aquesta manera, a Barcelona s’ampliarà a una hora el termini per contractar un vehicle de lloguer amb conductor.