La Generalitat s’ha mostrat aquest dimecres convençuda de la fermesa legal del decret llei que ha treballat aquest últims dies per regular l’activitat dels VTC. Ho ha expressat en una entrevista al programa ‘bàsics’ el secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Isidre Gavín. Ha detallat que “els 15 minuts de precontractació d’un VTC és legalment sòlid” i ha assegurat que “tothom amb qui ho hem consultat” reafirma aquesta fortalesa jurídica. La que li va faltar, segons Gavín, al reglament de que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentar a l’estiu i que les patronals dels VTC a l’Estat van recórrer-hi en contra i invalidar.


Ara bé, Gavín ha matisat un dels aspectes més controvertits del decret: habilitar als ajuntaments o a l’AMB que adaptin aquesta norma a les seves necessitats, i ampliïn el temps de precontractació més minuts. En aquest sentit, el secretari ha detallat que “com més temps de precontractació es vulgui posar, més discutible serà si aquell temps és proporcional o no”.

“El taxi no ha guanyat”

Isidre Gavín ha assegurat a ‘bàsics’ que “el taxi no guanya” amb el decret que finalment ha acabat presentant el govern, i ha desmentit haver cedit a cap pressió per part dels taxistes. En aquest sentit, ha estat ras i curt: “No tenim por del taxi, si els tinguéssim por no hauríem fet el decret que hem fet”.

D’altra banda, el secretari de Mobilitat i d’Infraestructures ha lamentat que “es poden fer reivindicacions sense que afectin la ciutadania”, referides al bloqueig durant dies de la Gran Via.

Si mantenen la vaga, el decret de divendres

Tot i que Isisdre Gavín ha defensat la negociació del govern, tot afirmant que “hem trobat una solució ponderada entre les demandes del taxi i dels VTC”, ha advertit als taxistes que “si decideixen seguir amb la vaga, aprovarem finalment el decret que vam presentar primer”.