L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha rebut 249 sol·licituds per obtenir la targeta verda metropolitana, que ofereix tres anys de transport públic gratuït en cas que s’hagi desballestat un vehicle contaminant. Un 55 % dels usuaris són majors de 50 anys. Del total de vehicles que s’han portat a desmuntar, un 74 % són de gasolina.

Els primers usuaris de la targeta verda han rebut aquest dimarts el títol a la seu de l’AMB, a la via Laietana. De totes les sol·licituds presentades n’hi ha 202 que ja estan admeses a tràmit (186 turismes i 16 ciclomotors) . En total hi ha 25 ciutadans que han decidit cedir l’ús de la targeta a algun membre del nucli familiar. Durant l’octubre s’han acceptat 62 peticions i durant els primers 20 dies de novembre s’ha donat llum verda a 140 sol·licituds noves. La majoria de cotxes que s’han dut a desmuntar són de gasolina i, d’aquests, la meitat havien estat matriculats entre 1995 i el 2000. Fins ara, han demanat el títol ciutadans de 20 municipis. Hi ha 138 sol·licituds fetes a Barcelona.

El perfil dels usuaris

Més de la meitat dels que demanen el títol són majors de 50 anys. En canvi, la franja d’edat entre els 18 i 29 anys és la que registra menys demanda.

El títol -que es pot sol·licitar des del 2 d’octubre- ofereix tres anys de gratuïtat en el transport públic sempre que l’usuari hagi desballestat el seu vehicle contaminant i no se’n compri un de nou. L’AMB calcula que en un primer termini es podran beneficiar de la mesura unes 2.800 persones. Ara per ara només es poden acollir a la proposta els ciutadans de municipis de la primera corona de l’àrea metropolitana. Per demanar la T-Verda cal que es faci la sol·licitud a través del web de l’AMB i s’ompli el formulari corresponent. El títol de transport es renovable cada any i els viatges són il·limitats.

Millorar la qualitat de l’aire

La proposta serveix per treure de la circulació els vehicles més vells i més contaminants, que no podran circular els dies de més pol·lució per les rondes i els accessos de ciutats com l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues. La mesura entrarà en vigor l’1 de desembre. D’altra banda, hi ha la qüestió d’incentivar l’usuari que no contamina -retirant el vehicle de la circulació- amb la gratuïtat d’una targeta de transport.