És una mesura presa per pal·liar els efectes del trànsit rodat i garantir una qualitat de l’aire saludable a Barcelona, una de les ciutats amb més densitat de vehicles de tot Europa. La prohibició de circular per les rondes els vehicles més contaminants en els dies més pol·lució entrarà en vigor l’1 de desembre.

Seran tots aquells vehicles sense etiqueta,  que no hagin rebut el distintiu de la Direcció General de Trànsit. Es calcula que en dies d’alta pol·lució deixaran de circular per les rondes i pels accessos de ciutats com LlHospitalet, Cornella i Esplugues el 14 % de vehicles que actualment utilitzen aquest via.  Aquest dilluns s’han començat a instal·lar els senyals viaris, n’hi haurà un centenar. A l’hivern-primavera 2017-18, s’afegeixen a les restriccions les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes que provoquen més contaminació.

La mesura serà seguint aquestes pautes fins al 2020. A partir d’aquesta d’aquest any, serà una iniciativa permanent. Aquells vehicles més contaminants ja no podran circular.

Reforç del transport públic

Durant els episodis de pol·lució, el transport públic es reforçarà: s’augmentarà l’oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies, especialment en les hores punta mentre duri l’episodi. També s’activarà la T-Aire, la targeta per als dies d’episodi de contaminació, un títol multipersonal que permetrà fer dos viatges intermodals i que es podrà comprar en aquests dies determinats a un preu més econòmic que amb la T-10. També des de l’octubre, es pot adquirir la T-Verda, que permetrà viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant i no en comprin cap altre.