La delegada del sindicat USO Ryanair, Lidia Arasanz, ha criticat que els serveis mínims dictats per Foment són abusius i ha denunciat que la companyia s’ha aprofitat de la situació i “ha cancel·lat els pocs vols que no eren serveis mínims i que ens deixaven exercir el dret de vaga”. La portaveu sindical ha afegit que l’empresa va enviar un correu a la plantilla preguntant si tenien intenció de fer l’aturada, una acció que ha titllat de coacció als treballadors.

A més, Arazanz ha explicat que l’aerolínia ha utilitzat tripulacions d’altres bases europees que no estan en vaga per cobrir els vols afectats i evitar cancel·lacions, i ha indicat que les aturades eren l’última opció, “perquè hem intentat moltes altres coses amb l’empresa abans d’arribar aquí”.

Foment havia determinat uns serveis mínims del 100 % per als vols a les illes, d’un 60 % per als peninsulars i internacionals que impliquin un desplaçament alternatiu igual o superior a les cinc hores i del 35 % per a la resta.

Algunes cues i quatre cancel·lacions

L’aturada d’aquest diumenge -la primera de les 10 jornades de vaga del personal de cabina de Ryanair en protesta contra el tancament de les bases de Girona, Tenerife i Gran Canària- ha obligat a cancel·lar quatre dels 140 vols programats per l’aerolínia. L’afectació a la terminal 2 de l’aeroport del Prat ha estat minsa: només s’han registrat alguns retards que en alguns casos han superat les tres hores. Això sí, la majoria de les demores s’han produït per problemes tècnics a l’espai aeri francès.

 

En una de les jornades de més activitat de tot l’any a l’aeroport, també s’han registrat cues als estand de Ryanair. Molts passatgers han anat abans a la terminal seguint així les instruccions de l’aerolínia, que els recomanava arribar-hi amb tres hores d’antelació per fer front a l’aturada dels vigilants de seguretat.

La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair es repetirà els dies 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre.

Ryanair demana reprendre les negociacions

Els treballadors de cabina de Ryanair protesten pel tancament de les bases de la companyia a les illes Canàries i Girona. Diuen que aquest escenari suposarà l’acomiadament de més de 500 treballadors.

L’empresa assegura que les aturades previstes no revertiran el tancament de les bases de les illes Canàries, però no fa cap esment a la de la ciutat catalana. En un comunicat, la companyia demana als treballadors que aixequin la vaga, la qual qualifica d'”injustificada”. També els emplaça a seure a negociar de nou per arribar a un acord com més aviat millor.