Salut s’està plantejant prohibir fumar dins dels vehicles privats. Quines accions ja estan prohibides pel Codi de circulació? Algunes són més usuals o conegudes, però d’altres no tant:

  • No es pot ni menjar ni beure al volant

L’article 18.1 recull que “el conductor haurà de mantenir l’atenció permanent en al conducció que garanteixi la seva pròpia seguretat”, així com ha de disposar de “llibertat de moviments i de camp necessari de visió”. Menjar i beure al volant vulnera de ple aquest article. Per això, el conductor podria haver de fer front a una multa lleu de fins a 100 euros, sense retirada de punts.

  • Ni telèfon mòbil, ni GPS, ni auriculars

És una de les infraccions més comunes. Cada vegada s’està intentant conscienciar més la població sobre el perill d’utilitzar el mòbil -o qualsevol altre aparell amb una pantalla- al volant. De fet, molts accidents són fruit d’una distracció al volant d’aquest tipus. Ni tan sols es permet manipular el telèfon en un semàfor. El Codi de circulació considera aquestes faltes com a greus, i les sanciona amb 200 euros i tres punts. 

  • No es pot conduir sense samarreta ni amb xancletes o descalços

No es pot conduir sense samarreta, però no perquè s’especifiqui directament. És la interpretació de l’article 17.1 la que converteix aquesta pràctica en sancionable: “Els conductors hauran d’adoptar les precaucions necessàries per a la seva seguretat”. En el cas d’anar sense samarreta, el cinturó o el coixí de seguretat podrien fer mal. En el cas del calçat, es té en compte la frase següent: “Els conductors hauran d’estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicles”. Es pot sancionar amb 80 euros, sense retirada de punts.

  • No es pot treure el colze o el braç per la finestra

L’article 18 recull que el conductor i els passatgers han de mantenir una “posició adequada” durant el trajecte. Atenent aquesta norma, podrien ser sancionats amb una multa de 80 euros. No es preveu la retirada de punts del carnet de conduir.

  • No es poden llançar cigarretes ni objectes

En aquest cas, s’aplica la mateixa sanció econòmica de 200 euros, però s’hi suma la retirada de quatre punts del carnet. El Codi de circulació prohibeix explícitament “llançar a la via o als seus voltants objectes que puguin produir incendis, accidents de circulació o obstaculitzar la lliure circulació”.