A partir de l’1 de desembre, quan es detecti un episodi de contaminació atmosfèrica, es multarà amb 100 euros aquells conductors que circulin amb vehicles altament contaminants, tot i estar prohibit. Es tracta d’una infracció lleu, que no permet immobilitzar el vehicle i que dona l’opció de pagar la meitat de la multa en el moment en què es posa la sanció. La Guàrdia Urbana tindrà 48 patrulles durant els episodis de contaminació per tal de detectar si algun cotxe altament contaminant (de gasolina anteriors al 2000 i de dièsel anteriors al 2006) està circulant per la Zona de Baixes Emissions.

Els vehicles més contaminants no tenen dret a etiqueta i, per això, l’objectiu de la Guàrdia Urbana és assegurar-se que dins de la zona delimitada com de Baixes Emissions, no hi circularan aquest tipus de cotxes en el dia de més contaminació. Tot i això, no és obligatori portar l’etiqueta de la DGT que indica el nivell contaminant del cotxe, però l’Ajuntament recomana dur-la visible al parabrises per evitar o tenir menys opcions que t’aturi la Guàrdia Urbana, ha explicat Manuel Valdés, gerent de Mobilitat de l’Ajuntament. La comprovació es fa mitjançant la matrícula del vehicle.

En un futur, es preveu que amb un sistema de càmeres es detecti automàticament quins són els vehicles que vulneren la prohibició de circular en els dies d’episodi de contaminació. El sistema, que té una inversió de més d’un milió d’euros, podrà identificar mitjançant una fotografia a la matrícula, a tots aquells cotxes que no haurien de circular aquell dia.