El bo social costa 500.000 euros a Barcelona

Des de l’àrea de Drets Socials, la tinenta d’alcalde Laia Ortiz, ha explicat que el bo social actual és excloent i insuficient, i que a més genera indefensió a les administracions locals. Explica que al conjunt d’administracions l’aplicació del bo li costa mig milió d’euros a Barcelona, i 1,6 milions a tot l’estat, “perquè s’ha fet una llei sense un fons per cobrir les factures impagades”. Recordem que des de principis d’any, Barcelona ha atès 10.000 llars per aquest assumpte, i s’han evitat 4.000 talls de subministrament.

Convenis per la llei catalana i l’espanyola

El consistori ha encarregat un informe jurídic que estableix que tot i l’aprovació del bo social espanyol, la Llei 24/2015 (la catalana) segueix vigent. Per trobar els mecanismes perquè puguin coexistir totes dues lleis s’ha creat un grup de treball. Ortiz demana a les subministradores que acceptin firmar els convenis que deixen clar com aplicar el text, però recorda que “no valen excuses, perquè de totes maneres la llei és vigent”. Afegeix que “segueixen sense corresponsabilitzar-se del problema tot i tenir beneficis milionaris”, ha conclòs Oritz.

De moment, però, la subministradora elèctrica principal a Barcelona, Endesa, s’ha compromès a complir amb la Llei 24/2015 i a no fer cap tall de subministrament. Des Gas Natural, asseguren, que ja tenen desplegats molts mecanismes per fer front a la vulnerabilitat i que amb el nou bo social tenen l’obligació d’assumir part del que no es pot pagar. Demanen, sobretot, una coherència entre totes les legislacions.