Ja ho tenien tot a punt, fins i tot, el vídeo promocional. Aquest any els organitzadors de la Festa al Cel volien retre homenatge al desaparegut esportista Álvaro Bultó, un dels habituals en l'exhibició aèria de Barcelona. De moment, però, aquest vídeo haurà de quedar al calaix. Per primera vegada en 21 anys, la Festa al Cel no se celebrarà. Els responsables asseguren que la notícia els ha agafat per sorpresa. El problema és que el Ministeri de Foment no ha autoritzat a l'aeroport del Prat a fer un canvi en la configuració de pistes que permeti celebrar l'espectacle aeri. DANIEL VENTURA, coordinador de la Festa al Cel "Són les persones les que prenen les decisions. Hi ha canvis en la direcció a l'aeroport de Barcelona. Aena el que ha vist en tot això és, en comptes d'una oportunitat per treballar en conjunt, ho ha vist com una mostra de debilitat. És el problema dels monopolis, que no estan acostumats a negociar. Nosaltres ho resumim tot en una manca de voluntat d'Aena. Si durant 21 anys hem pogut fer-ho, ara poden sortir amb totes les excuses que vulguin, però al final tot es resumeix en: no volem que es faci." Habitualment tots els vols que entren i surten de l'aeroport del Prat ho fan a l'oest, per davant les platges de la ciutat. Excepcionalment, però, per fer possible la Festa al Cel, els vols han de canviar de sentit i operar per l'est. Un canvi que aquest any s'ha denegat. Aena s'ha basat en un informe de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria en què es remarquen els problemes de retards i incomoditats que els canvis suposen per als passatgers i el soroll a les poblacions de Gavà i Castelldefels. Els organitzadors de la Festa al Cel, però, recorden que l'espectacle només es fa una vegada a l'any i que l'anul·lació ja ha suposat pèrdues econòmiques. DANIEL VENTURA, coordinador de la Festa al Cel "Hi havia 200.000 euros en patrocinadors que estaven assegurats i que se'ls haurà de dir que no i que costarà tornar-los a aconseguir." La notícia també ha agafat per sorpresa alguns participants, a qui ja se'ls ha comunicat la decisió d'Aena. ARMAND RUBIELLA, director de l'escola Paramotor Barcelona "En una societat on encara no hi ha molta tradició aèria, tenir l'oportunitat que et vegi tanta gent, per nosaltres és una gran pèrdua." Els organitzadors diuen que continuaran treballant per intentar que els avions tornin a sobrevolar les platges de la ciutat l'any que ve.

Els organitzadors asseguren que tot respon a una falta de voluntat per part d’Aena. No entenen per què aquest any no es pot trobar una solució consensuada com s’ha fet sempre, des de fa 21 anys. Argumenten, a més, que els problemes de soroll a Castelldefels i Gavà, que assenyala l’informe de l’Agència Estatal de Seguretat Aeronàutica, vénen de lluny i no tenen res a veure amb l’esdeveniment. Defensen que la Festa al Cel només es fa una vegada a l’any i que dura poques hores.

Per aquest any asseguren que no hi ha marge de negociació i que l’exhibició aèria queda definitivament anul·lada. Això sí, ja han començat a treballar per intentar que sigui possible el 2014.