L'any passat va aplegar més de 300.000 persones a les platges de la ciutat. La Festa al Cel és la darrera activitat de les Festes de la Mercè, i el festival aeri més important i antic de l'estat espanyol. De fet, aquest setembre havia d'arribar a l'edició número 21. Aquest any però, l'Agència Estatal de Seguretat Aeronàutica ha denegat el permís per celebrar-la. I els motius són principalment tècnics. El cas és que tots els vols que entren i surten de l'aeroport del Prat ho fan a l'oest, és a dir, per davant les platges de la ciutat. Excepcionalment, però, per celebrar la Festa al Cel, els vols han de canviar de sentit, i operar per l'est de l'aeroport. D'aquesta manera es deixa lliure l'espai aeri de les platges de la ciutat per a l'espectacle. Aquesta solució, però, ja no és viable segons fonts d'Aena. Apunten que l'aeroport del Prat ha crescut en passatgers i operacions i que el canvi suposaria retards i incomoditats. Hi afegeixen els problemes de soroll que patirien Gavà i Castelldefels. Per la seva part, el coordinador de la Festa al Cel, Daniel Ventura-González, en declaracions a BTV, ha denunciat que l'esdeveniment no es farà per manca de voluntat d'Aena. Recorda que la festa tan sols dura quatre hores una vegada l'any, i que no se'ls ha posat cap facilitat. Els primers sorpresos han estat els participants, a qui ja se'ls ha comunicat que aquest any no hi haurà acrobàcies, com és el cas de l'Associació de Paramotor. ARMAND ROVIELLA, director de l'escola Paramotor Barcelona La denegació del permís ha agafat tothom desprevingut. A Internet encara es pot visitar el web enllestit de la festa, i és que tan sols faltaven dues setmanes per celebrar-se.

El coordinador de la Festa al Cel, Daniel Ventura, considera que la decisió és una manca de voluntat d’AENA, “que no ha posat cap facilitat per a la celebració de la festa i que, fins i tot, ha fet informes negatius” per una festa que se celebra un cop l’any i dura només quatre hores.

Habitualment, l’aeroport de Barcelona opera en configuració oest, tot i que també pot operar en configuració est (entrades des de Gavà i sortides cap a Barcelona). Per raons ambientals, s’utilitza la configuració oest de manera preferent però aquesta es pot canviar per raons justificades, com “l’organització d’actes d’especial projecció oficial o cultura”, que havia demanat el consistori de Barcelona. No obstant això, aquest any el Ministeri de Foment no ha autoritzat aquesta exempció, perquè considera que la Festa al Cel és “incompatible amb l’acompliment dels requisits i recomanacions de la normativa mediambiental”, recollida en la Declaració d’impacte ambiental i disciplina del soroll.

La Festa al Cel és una exhibició que se celebra a Barcelona des de fa 21 anys i l’any passat va aplegar unes 300.000 persones a les platges de la ciutat. Habitualment, se celebrava entorn dels actes de la Mercè, i aquest any havia de tenir lloc el 29 de setembre. Totes les edicions han estat autoritzades per l’AESA (Agencia Estatal de Seguretat Aeronàutica), amb una consulta prèvia a Aena.

Segons l’informe d’Aena, la Festa del Cel “ha suposat històricament una afectació directa a la puntualitat de l’aeroport”, a més “d’incidències per a la seguretat aèria i aeroportuària”. Al 2011, per exemple, es va rebentar una roda d’una aeronau que va aterrar a l’aeroport Barcelona-el Prat per repostar, un accident que va inutilitzar la pista principal de l’aeroport. D’altra banda, l’informe explica que ajuntaments com el de Castelldefels, així com diverses associacions de veïns, han criticat l’incompliment de la normativa ambiental, i les molèsties de soroll que suposa la festa.

Per Armand Rubiella, director de l’escola Paramotor Barcelona i que actualment havia de participar en la Festa al Cel, “és un cop moral molt dur”. Segons Rubiella, el parapent és un esport molt minoritari i que se sent maltractat, i la Festa al Cel suposa una de les úniques oportunitats que tenen d’apropar-se al gran públic. A més del desencís, el director de Paramotor Barcelona explica que aquesta anul·lació suposa la pèrdua de moltes hores d’entrenament. De fet, fa un any que s’estan entrenant i els dos últims mesos ho han fet amb més intensitat, “que significa sacrificar moltes hores de la família”. Aquest any tenien previst fer una aparició amb cinc paramotors.

El líder d’ERC, Jordi Portabella, s’ha mostrat satisfet amb la decisió i ha afirmat, al seu compte de Twitter, que “aquest any sense Festa del Cel, Barcelona i Gavà tindran menys contaminació atmosfèrica i acústica, i ens estalviarem demostracions militars”.