Els usuaris de tren o de metro que passin per l'estació de Sants gaudiran aviat de nous comerços. Fins al 29 d'octubre, Adif ha obert un període de licitació en el qual les empreses poden presentar ofertes per gestionar cadascun dels 12 locals que ocuparan una superfície total de 1.120 metres quadrats: set d'aquests espais són de nova contrucció, tres renoven contracte i dos que actualment estan buits. ARMANDO BRIGO, subdirector nord-est estacions Adif "El objectiu és tractar de donar resposta amb una oferta comercial a la demanda que cada vegada podem detectar que és més gran". L'augment de la demanda s'explica amb l'increment en el darrer any d'un 30 % dels passatgers de rodalia i de mitja distància, i d'un 11% en els trajectes de llarg recorregut. Anualment fins a 38 milions de passatgers passen per Sants-Estació. A l'hora de comprar, però, no tots els usuaris fan ús dels comerços. MARIA ROSA TUR "De tant en tant perquè realment són bastant més cars aquí que a fora." JOSE MARIA GONZÁLEZ "Desayunar o comer o algo de esto pero lo que es comprar en los comercios no." ALBA KERR "Cada setmana compro una revista mínim i a vegades en aquesta botiga d'aquí que és de sabates i bolsos m'he comprat alguna sabata i algun bolso." MIREIA PAEZ "Generalment no. Porto tot el que necessito pels viatges ho porto directament de casa. Vinc molt de passada, compro el bitllet i entro." CONCHI CALVO, responsable All my Shoes "Hay un poco de todo. Hay que dar las gracias porque el que puede permitirse un precio no muy elevado si que compra." Les previsions d'Adif apunten que abans d'acabar l'any ja s'hauran obert al públic la dotzena de nous negocis comercials que ara surten a concurs.

Fins al 29 d’octubre, les empreses que ho vulguin poden presentar els seus projectes al concurs. En una primera fase hauran de realitzar una oferta tècnica i posteriorment una d’econòmica. Les previsions apunten que la totalitat dels negocis s’obriran abans que s’acabi l’any, amb la qual cosa l’ocupació comercial de Sants-Estació tornarà a ser del 100%.

El nombre de viatgers que passen per aquesta estació s’ha incrementat de forma considerable durant el darrer any i, per tant, també la demanda de comerços i serveis a l’estació. En concret, durant el 2012, els passatgers de rodalia i mitja distància han augmentat fins a un 30%, mentre que els trajectes de llarg recorregut ho han fet en un 11%. Això es tradueix en un total de 38 milions de passatgers anuals només en aquesta estació. Cal tenir en compte, però, que aquí no hi estan comptabilitzats els usuaris de metro. A més, Adif calcula que fins a set milions de persones passen de manera esporàdica o per recollir-hi algú.