El govern català està decidit que el confinament pel coronavirus es compleixi i no visqui moments d’excepció durant el cap de setmana. Per això, en la tradicional compareixença a tres veus d’aquest divendres entre Meritxell Budó, Miquel Buch i Alba Vergés, el conseller d’Interior ha anunciat controls dels Mossos a les carreteres per evitar que ningú no es traslladi a segones residències.

Els detalls els ha donat el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero: el dispositiu a les carreteres engega ja aquest divendres i s’allargarà fins a diumenge. En total es faran 200 controls i els agents estaran desplegats tant en vies principals com en les secundàries. Es desplegaran 852 agents policials, la majoria dels serveis de trànsit, tot i que també s’hi afegiran suports de les unitats especials ARRO i de seguretat ciutadana. Les sancions de no respectar els criteris de l’estat d’alarma poden oscil·lar entre els 600 i 30.000 €.

El conseller d’Interior també ha actualitzat les dades de balanç dels controls policials: s’han fet 8.871 identificacions de vehicles, nou actes a establiments oberts, 1.930 actes de denúncia i més de 10.000 identificacions de persones que anaven pel carrer.

Cau en picat la mobilitat en transport públic i privat

La imatge de carrers deserts i transports públics més buits pel confinament per la crisi del coronavirus té ja una traducció en dades. Segons ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dijous —segons dades de l’ATM— a l’àrea de Barcelona es van produir 560.000 viatges en transport públic quan en un dia normal de març l’habitual és que n’hi hagi 3.740.000. Per tant, la reducció és del 85 %. Budó ha reiterat que “l’objectiu és reduir la mobilitat i ho agraïm”. “Cal dur la mobilitat a la mínima expressió” ha afegit la també consellera de Presidència.

També hi ha hagut reducció del trànsit rodat als accessos de la corona metropolitana. Miquel Buch ha detallat que fins a les 12 h d’aquest divendres —i respecte al divendres anterior— s’ha constatat una reducció de més del 57 % pel que fa a la sortida de vehicles i les entrades han baixat prop d’un 59 %.

Buch també ha destacat que ja s’acumulen 12 dies consecutius sense accidents a les carreteres catalanes, cosa que ajuda a no estressar més els serveis sanitaris com el SEM o les urgències dels hospitals.