prohibir fumar carrer

Els fumadors són un doble col·lectiu de risc en la transmissió del coronavirus: tenen més números de contraure la malaltia i, alhora, la contagien als qui els envolten, de manera directa o indirecta.

Segons Jacobo Sellarés, expert en tabaquisme i metge a l’Àrea de Pneumologia de l’Hospital Clínic, una persona fumadora té més probabilitats de contraure la covid-19, perquè té menys defenses a les vies aèries i els bronquis i, alhora, quan fuma fa inhalacions més profundes i, per tant, s’exposa més als virus. De fet, el virus de Wuhan pot mantenir-se fins a diversos dies segons la superfície en què es trobi.

El fum del tabac pot transmetre el coronavirus

Tot i que encara no hi ha estudis específics sobre el coronavirus, Sellarés el compara amb el comportament del virus de la grip. Afirma que “el fum del tabac és més dens. Per tant, si la persona que fuma té coronavirus, quan exhala les partícules són allà“. Alerta que això no només afecta les persones que puguin estar davant el fumador, rebent-ne el fum, sinó que també es pot transmetre indirectament. “El fum es queda a la roba, a la taula… Tot queda impregnat, ja que el fum és més dens i profund que una exhalació”, adverteix Sellarés.

El mateix passa amb els cigarrets electrònics. El vapor que emeten també conté virus, si la persona que fuma està malalta, i per tant es converteix en transmissor de la malaltia. “No és recomanables que gent que té coronavirus fumi davant altres persones que no en tenen”, conclou el metge.

Un bon moment per deixar de fumar

Sellarés anima a mirar el costat positiu de la situació que vivim i convertir-la en una bona ocasió per deixar de fumar. Admet que l’ansietat que pot provocar el confinament dificulta que un fumador es plantegi deixar-ho, però afegeix que “hem d’aprofitar l’emergència per cuidar-nos la salut i deixar de fumar”.

El metge del Clínic recorda que des del gener la medicació per a l’abstinència està inclosa a la Seguretat Social. Els fumadors que vulguin deixar el tabac, poden demanar ajuda al metge del CAP.