Panell cancel·lacions aeroport

L’estat d’alarma generat per la covid-19 ha paralitzat el trànsit aeri a Barcelona. L’advocat Dan Miró, especialista en dret aeronàutic, respon algunes preguntes bàsiques sobre els drets dels passatgers en aquests moments d’incertesa.

M’han de retornar els diners si no he pogut volar?

Els passatgers que tenen bitllets contractats per al període de l’estat d’alarma –del 14 de març fins al 25 de maig, de moment– tenen el dret de recuperar els diners íntegres del bitllet abonat a la companyia. Es tracta d’una causa de força major, i l’aerolínia hauria de tornar aquests diners als consumidors en set dies, tal com indica el reglament europeu. A la pràctica, segons explica Miró, no està passant això: “Les companyies aèries a Espanya no estan tornant els diners dels bitllets, i això ho estan fent en complicitat amb el Govern”. Segons Miró, tothom que no pugui volar per l’estat d’alarma té 14 dies per demanar a la companyia la devolució integra del preu del bitllet. Si l’aerolínia no retorna els diners, l’usuari té després 60 dies per presentar una reclamació judicial. Miró recorda que “és legal que t’ofereixin un abonament per fer servir el vol més endavant”, però insisteix que sempre ha d’anar acompanyat de l’opció de devolució íntegra dels diners. “És el passatger qui ha de decidir, no pas la companyia”, remarca.

Convé comprar ara vols per l’estiu?

Dan Miró recomana molt de compte. Creu que pot ser “precipitat comprar vols ara“, perquè encara hi pot haver un rebrot de casos o nous confinaments i es desconeix si la política de les companyies seguirà sent la de dilatar el màxim possible el reintegrament dels bitllets que no s’han fet servir. Si, amb tot, es fan reserves, l’advocat aposta per fer-les directament amb les companyies i abstenir-se de fer-les a través de portals electrònics que fan d’intermediaris. Assegura que és “pràcticament impossible” recuperar l’import de vols comprats amb aquest sistema, perquè sovint estan ubicats fora de l’estat.

Com volarem en els propers mesos?

Volar serà més lent i més car

. De moment, l’Agència Estatal de Seguretat Aèria ha reformat la legislació i ja obliga les companyies a fer la desinfecció completa de l’avió a cada trajecte, incloses les bodegues. L’expert creu que serà obligatori viatjar amb mascareta i que caldrà mantenir la distància social en l’embarcament i el desembarcament. També es podrien posar en marxa la desinfecció de maletes i possibles controls de temperatura dels passatgers a l’entrada i sortida. Tot plegat tindrà com a conseqüència un alentiment del viatge. La possibilitat que s’ha apuntat de reduir una tercera part la capacitat dels vols deixant buida la filera de seients del mig no és una bona opció per a les companyies. “L’ocupació per sota del 65 % no els seria rendible”, apunta Miró.

Farà fallida alguna companyia aèria?

Dan Miró creu que alguna companyia aèria pot fer fallida i que també hi pot haver absorcions, perquè “algunes línies estan en una situació econòmica molt delicada”. Apunta que les companyies de l’estat espanyol de moment “no han rebut subvencions econòmiques de l’Estat”, però que, en canvi, “se’ls ha permès retenir diners de passatgers que han comprat vols i no han pogut volar”. Afegeix que són els usuaris i els consumidors els qui estan pagant els rescats de les aerolínies.