obres metro L5

Les obres de l’L5 del metro de Barcelona han començat aquest dissabte, 8 d’abril, i la primera fase acabarà 10 dies després, el 18 d’abril, ja passada la Setmana Santa 2022. Això comportarà afectacions de mobilitat importants, ja que un total de vuit parades quedaran sense servei: Verdaguer, la Sagrada Família, Sant Pau – Dos de Maig, el Camp de l’Arpa, la Sagrera i el Congrés.

L’objectiu és canviar tres quilòmetres de vies entre les estacions de la Sagrera i Horta (en total, 12 km de raïls). L‘L5 és una de les més utilitzades del metro de Barcelona: porta el 26 % dels viatgers, segons dades de TMB.

Més de 100.000 viatgers afectats

La primera fase d’obres concentrarà els treballs preparatoris per afrontar la segona fase. Es calcula que se’n veuran afectats 75.000 viatgers els dies laborables i 55.000 els festius. Durant aquests dies, es vol posar a punt l’estació de la Sagrera per tal que pugui funcionar a l’estiu, renovar dos trams de via (Verdaguer – la Sagrada Família i la Sagrera – el Congrés) i retirar els materials amb amiant que encara hi ha a l’estació de Maragall, entre altres actuacions.

Servei de bus especial

El trajecte del tram afectat es podrà fer amb un servei de bus especial (30 vehicles) que circularà cada dia de la setmana, amb el mateix horari que el metro. Es preveu absorbir el 30 % del passatge habitual i el trajecte s’allargarà uns 45 minuts.

De diumenge a dijous, l’últim bus sortirà de les parades d’origen i final (Diagonal i Vilapicina) a les 0 h, els divendres i les vigílies de festiu ho farà a les 2 h i els dissabtes funcionarà tota la nit. Els dies laborables circularà cada tres-quatre minuts, els dissabtes la freqüència serà d’entre tres-sis minuts i els diumenges i festius els busos passaran cada quatre-sis minuts.

Amb aquests treballs es vol donar resposta a les moltes queixes rebudes per soroll i petites esquerdes. Les vibracions s’han detectat en especial entre les estacions de Vilapicina i Virrei Amat i des de fa un any i mig suposen un calvari per als veïns dels barris del Turó de la Peira i Vilapicina i la Torre Llobeta.