S’està estenent de manera exponencial. Tot i que la cultura càmper s’associava originàriament al moviment hippy, actualment aquest tipus de turisme atreu tota mena de públic.

Els anomenats camperistes consideren que la base de la cultura càmper “és poder viatjar al teu ritme, parant allà on vols amb la llibertat de poder dormir i despertar-te als llocs que més t’agradin“, comenta en Víctor, propietari de Cultura Camper.

De fet, ell és un amant de les furgonetes i fa uns anys que ha convertit la seva passió en la seva feina. Té un taller on es fan camperitzacions totalment personalitzades. “Camperitzar una furgoneta és transformar-la per dins al teu gust. Els clients poden escollir els colors, els tipus de mobiliari, si volen aigua calenta, cuina, dutxa. Aquest és un avantatge enfront de comprar una furgoneta que estigui modificada de sèrie pels fabricants”, comenta.

Tot i que hi ha els que s’animen a fer els primers retocs personalment, el negoci de camperització està en augment. De fet, alguns usuaris comencen amb transformacions senzilles i, de mica en mica, les van perfeccionant i deixen aquesta tasca en mans de professionals. “Hi ha molts clients que ens demanen consell per fer-s’ho personalment o comencen per una camperització molt bàsica. Gairebé tots tornen l’any següent per anar afegint-hi coses o, fins i tot, per canviar a una furgoneta més gran”, explica en Víctor.

Elements per a una camperització bàsica

Tot i que els entesos consideren que els elements necessaris per fer una adaptació bàsica depenen de les necessitats de cada client, hi ha uns mínims que creuen són indispensables. En Víctor considera que un dels primers elements que s’han d’instal·lar és una segona bateria que permeti als usuaris tenir electricitat i autonomia. També és important incorporar un mobiliari bàsic per poder transformar els seients de darrere en un llit. A partir d’aquí, diu, els usuaris acostumen a demanar la instal·lació d’una petita cuina amb nevera, sostre elevable, per tal de poder posar-hi un altre llit, lavabo o dutxa.

L’augment d’aquest mode de turisme ha generat un gran increment d’àrees d’aparcament específiques per a aquests vehicles. De fet, l’Associació Espanyola de la Indústria del Caravàning assegura que només a Espanya han augmentat en un 400 %.