La reunió de mediació entre la direcció de l’empresa Trablisa —encarregada dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat— i els seus treballadors d’aquest dimecres al matí ha acabat sense que les parts hagin acostat posicions. Tot apunta, doncs, que la vaga de 24 hores indefinida convocada a partir d’aquest divendres tirarà endavant. Tot i això, l’empresa ha demanat als treballadors a través d’un comunicat que desconvoquin l’aturada.

A la sortida de la reunió, que ha durat gairebé quatre hores, el comitè de vaga ha lamentat que la proposta que ha presentat l’empresa és insatisfactòria perquè no inclou les seves principals exigències, per exemple, cobrar un euro més per hora treballada o disposar d’aparcament gratuït a l’aeroport. Tot i això, ha assegurat que la portaran aquest dijous a l’assemblea de treballadors, a les 10 del matí.

El comitè s’ha queixat de nou dels serveis mínims del 90 % decretats per la Delegació del Govern a Catalunya per a l’aturada. Diuen que no garanteixen el dret a vaga i ho consideren una mesura de pressió. Afirmen que intentaran assolir-los però ho veuen difícil. Recalquen que, per aconseguir-ho, necessitarien que treballadors que estan de baixa o de vacances tornessin a la feina.

Per la seva banda, la directora de Recursos Humans de Trablisa, Pilar Albacete, ha explicat que l’empresa s’ha compromès a complir tots els punts del conveni però que no pot assumir la qüestió econòmica, és a dir, l’increment salarial que reclamen els treballadors i la possibilitat de tenir l’aparcament de franc. Trablisa considera la vaga “abusiva” i l’ha denunciat davant la Generalitat i els jutjats.

Les vagues de l’estiu

No és la primera vegada que els vigilants de seguretat de l’aeroport es mobilitzen a l’estiu. L’agost del 2017, el personal d’Eulen —llavors l’empresa encarregada dels controls— va convocar una vaga, que va col·lapsar l’aeroport i va provocar diverses jornades amb llargues cues als controls de seguretat. El conflicte es va tancar amb un laude d’arbitratge obligatori que, ara, els treballadors acusen la nova empresa d’incomplir.

Tampoc no és l’única vaga que plana sobre l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat aquest estiu. Els treballadors de terra i manteniment d’Iberia mantenen l’amenaça d’aturades si l’empresa no negocia amb el comitè les millores que demanen.