Els vigilants dels controls de seguretat de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat continuen amb la vaga indefinida que van començar divendres per reclamar millores laborals i salarials. Els treballadors de Trablisa reclamen, entre d’altres reivindicacions, un plus d’un euro per hora treballada per tal de compensar la sobrecàrrega de feina que denuncien que pateixen.

Amb uns serveis mínims del 90 %, aquest dissabte els temps d’espera als filtres han estat baixos, d’un màxim de 15 minuts, tant a la T1 com a la T2. Coincideix amb el dia de menys operacions del cap de setmana, menys d’un miler, i en què han passat 160.000 persones per l’aeroport. Tot i això, per al comitè de vaga, la fluïdesa en els controls de seguretat és també el resultat d’uns serveis mínims “excessius”, marcats per la delegació del Govern espanyol.

La presidenta del comitè de treballadors Centre de Trablisa, Genoveva Sierra, ha assegurat que en una jornada habitual hi ha menys personal del que hi ha ara amb la vaga. Amb tot, ha assegurat que se’ls està vulnerant el dret a vaga i ha afirmat que, a la pràctica, els únics que poden fer les aturades són els 11 treballadors que formen part del comitè.

El comitè denuncia pressions per part de l’empresa

El clima entre empresa i treballadors sembla no haver millorat i des del comitè asseguren que no han rebut cap altra trucada de l’empresa després de l’última proposta que els va fer dimecres, i que els empleats van rebutjar en assemblea. Segons el comitè, els vigilants que estan cobrint els serveis mínims estan treballant sota pressió i se’ls estan fent uns controls, per part de responsables de Trablisa i dels agents de la Guàrdia Civil que patrullen l’aeroport, als quals no estan sotmesos habitualment.

A més, sis treballadors han anat a Inspecció de Treball per denunciar que l’empresa els ha intentat fer treballar com a serveis mínims quan no estaven convocats i que en negar-se, un responsable de Trablisa els ha advertit de possibles “conseqüències”.

Per tot plegat, al final del dia el comitè ha emès un comunicat en què ha demanat la implicació dels partits polítics per resoldre el conflicte i adverteixen que no volen haver d’agreujar la protesta i afectar a “tercers” (passatgers).