kidical mass barcelona 2022
Imatge: Xavi Calvo i Sergi Periche

La Kidical Mass a Barcelona pretén omplir els carrers d’infants i famílies en bicicleta. Aquesta jornada reivindicativa es farà diumenge, 15 de maig del 2022, a les 11.30 h. El punt neuràlgic serà el Parc de Joan Miró, on es faran activitats durant tot el matí i des d’on sortirà un recorregut en bici de 5 km pels carrers de l’Eixample. L’acció tindrà lloc simultàniament a diferents ciutats del món i persegueix posar la bicicleta al centre de les polítiques de mobilitat. També servirà per reunir tots els bicibusos de Barcelona i Catalunya.

Inspirant-se en la Massa Crítica, la trobada nocturna de ciclistes el primer divendres de cada mes, la Kidical Mass seria la versió infantil del moviment reivindicatiu. A diferència de la Massa Crítica, que circulen per Barcelona sense avisar prèviament de per on passaran, els promotors de la Kidical Mass han comunicat a betevé el recorregut de la pedalada. També ho han fet per facilitar l’organització familiar. Es tracta d’una ruta circular apta per a la canalla amb música i animació. L’itinerari de 5 km transcorre per la calçada, com a part del trànsit.

La Kidical Mass passa per Gran Via i Aragó

El trajecte de la Kidical Mass sortirà del Parc de Joan Miró i avançarà pel carrer de Tarragona fins a la plaça d’Espanya. Allà, el grup enfilarà el Paral·lel i entrarà a l’Eixample per Calàbria, Floridablanca i Comte d’Urgell fins a la Gran Via. La mobilització seguirà per aquesta artèria fins al carrer d’Aribau, a tocar de la plaça de la Universitat. La Kidical Mass pujarà per Aribau i recorrerà tot Aragó fins a tornar al Parc de Joan Miró. Durant el recorregut, es faran parades per reagrupar els participants.

Una pedalada popular a tot el món

La Kidical Mass va néixer l’any 2008 a Oregon (els Estats Units) i es va desplegar en ciutats com Nova York i Seattle. Des de l’inici, la iniciativa defensa que qualsevol infant pugui moure’s en bicicleta sense perill. Això també inclou reclamar millores en la infraestructura com carrils bici més amples i interseccions segures. El ressò no va arribar a Europa fins al 2017, concretament, a Alemanya. Actualment, la ciutat de Colònia lidera la mobilització.

A banda de Barcelona, durant el cap de setmana del 14 i 15 de maig, indrets com París, Roma, Viena o Berlín organitzen una Kidical Mass. En l’edició del 2020, hi van participar més d’un centenar de ciutats europees.

Reunió de bicibusos de Catalunya

La Kidical Mass també reunirà tots els bicibusos creats fins al moment a Catalunya. Actualment hi ha una vintena de municipis amb línies actives. A Barcelona, ja hi ha un total de nou rutes de bicibús. La darrera que s’ha posat en marxa és l’itinerari de la Bonanova, a Sarrià – Sant Gervasi. El bicibús de Francesc Macià, el 10è a la ciutat, està a punt d’estrenar-se. La iniciativa, promoguda per les associacions de famílies d’alumnes, consisteix a anar a l’escola amb bici, patinet o a peu, com si es tractés d’un autobús invisible, en bloc.