ANA PASTOR, ministra de Foment "Yo estoy a expensas todavía, no he visto el informe, no ha entrado en el departamento todavía. Pero estoy en contacto permanente con el conseller y para hacer todas las mejoras que podamos. Nunca estamos cerrados a nada. Compartimos una gestión muy importante que son las Cercanías."

Ana Pastor ha visitat aquest migdia l’aeroport de Barcelona-el Prat per inaugurar la nova botiga lliure d’impostos de la Terminal 1, el segon establiment “duty free” més gran d’Aena. Preguntada sobre l’eterna qüestió de les millores a Rodalies, la titular de Foment ha anunciat que convocarà properament el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per “treballar de manera conjunta” les actuacions a la xarxa ferroviària.

Pastor ha xifrat en 60 milions d’euros aquestes millores. En canvi, la Generalitat va enviar un informe a Foment amb les mesures urgents per 306 milions. Precisament aquest document encara no ha arribat a mans de la ministra. “Encara no he vist l’informe perquè no ha arribat al departament, però estic en contacte permanent amb el conseller”, ha assegurat. La ministra s’ha mostrat “oberta al diàleg i a totes les propostes”. Una de les exigències de Vila descrites en l’informe és que les millores siguin una realitat en un any i mig. Pastor ha dit que començaran a treballar-hi l’1 de gener, quan el pressupost estarà enllestit.

Vila: “Si no ens entenem en això, el conflicte està aquí”

Durant una trobada amb empresaris a la Cambra de Comerç, Vila ha explicat que ha traslladat a Foment una “petició de mínims” per tal d’invertir 306 milions d’euros, una xifra que dista dels més de 4.000 que estableix el Pla de Rodalies. El conseller creu que aquesta dotació permetria millorar la seguretat i reduir les incidències del servei.

“Si no ens entenem en això, el conflicte està aquí”, ha dit el conseller, que ha defensat la seva sintonia amb la ministra Ana Pastor, que ha permès desbloquejar acords en el contracte de serveis de Renfe, la circulació de camions per la NII o els accessos ferroviaris al port de Barcelona. Tot i això la demanda del departament queda lluny de la previsió del ministeri. “El tema de Rodalies a Catalunya no admet matisos: o ho arreglem o no”, ha dit Vila.