Xoc de trens a Castellgalí el 8 de febrer de 2019

Un xoc de dos trens de Rodalies entre Sant Vicenç de Castellet i Manresa ha causat la mort de la conductora d’un dels combois, de 26 anys. També hi ha sis ferits greus i quinze “persones ferides menys greus”, així com 76 de lleus. Un centenar de persones més n’han resultat il·leses, segons el balanç que la Direcció General de Protecció Civil ha fet a les 20.30 h.

El servei d’emergències ha rebut el primer avís, que informava de l’accident a les 18.25 h. Diversos testimonis asseguren que el xoc s’ha produït a l’antic baixador de Castellgalí, entre dos trens que han fet servir la mateixa via per a circular, tot i que un d’ells estava aturat o circulava lentament. Segons ha explicat a Catalunya Informació el conseller de Territori, Damià Calvet, “hi havia un tren en contravia“, és a dir, en una via que no li pertocava.

El tram on ha tingut lloc l’accident té doble via i en el moment del xoc, ha explicat Calvet, el tren que per error era a la via que no li pertocava “estava circulant des de Manresa cap a Barcelona per la via que normalment s’utilitza pujar de Barcelona a Manresa”.

Una estona després, Damià Calvet ha ampliat a la Cadena Ser, que l’error podria haver-se a causa d’un problema de senyalització “en l’automatisme que hauria d’impedir que un tren circuli a contravia”, ha puntualitzat. Renfe ja ha obert una investigació sobre els fets.

Un dels trens cobria la Línia R4 entre Sant Vicenç de Calders i Manresa, que té cinc parades a la ciutat de Barcelona. L’altre tren implicat a l’accident era de la Línia R12. Els Bombers de la Generalitat han desplaçat 19 dotacions a la zona del xoc, el Sistema d’Emergències Mèdiques n’ha desplaçat 23 —a banda de psicòlegs— i els Mossos d’Esquadra, 25.

Recordem que el 20 de novembre una altra persona va morir en un accident provocat per una esllavissada a la mateixa línia, a l’altura de Vacarisses.