Que la carretera de l’Arrabassada (BP-1417), que uneix Barcelona amb Sant Cugat del Vallès, és la via amb més risc d’accidents greus de tota Catalunya no és una dada nova. Malauradament repeteix títol des de fa anys i es manté en primera posició com la carretera amb més risc que hi hagi un accident greu o molt greu. Així ho torna a constatar la 19a edició de l’estudi “EuroRAP” que fa anualment el RACC per avaluar l’accidentalitat a la xarxa viària.

Els últims tres anys s’han registrat a l’Arrabassada 14 sinistres greus. Un dels darrers va causar la mort d’un ciclista el 2 d’octubre i la Guàrdia Urbana va fer una crida per trobar testimonis dels fets. En el 80 % dels accidents amb morts i ferits greus a l’Arrabassada hi ha involucrada almenys una moto.

La C-58, una via amb accidents greus

El tram amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de via de Catalunya també es troba a Barcelona. Es tracta de la C-58, entre la capital i Cerdanyola del Vallès. Cada dia hi circulen prop de 145.000 vehicles. Entre el 2017 i el 2019 hi va haver 19 sinistres amb ferits greus o mortals. I no és l’únic punt que apareix en aquesta llista: dels deu trams de carretera que formen, vuit són de Barcelona.

Les motos, les més accidentades

Una altra de les conclusions de l’informe s’apunta que els motoristes són els que tenen més accidents mortals o amb ferits greus.

Entre el 2017 i el 2019 el 43 % d’aquest tipus de sinistres van tenir motos involucrades. Una dada preocupant si tenim en compte que aquests vehicles tan sols representen el 5 % de la mobilitat. A més, els trams on hi ha més sinistres amb motoristes són als accessos a Barcelona. Precisament, aquest dijous ha mort un motorista de 28 anys en un accident al carrer de Balmes.

Menys accidents per la pandèmia

Entre totes aquestes dades, n’hi ha una de positiva. Els accidents s’han reduït un 40 % aquest 2020, fins al 14 de desembre. El motiu és que el teletreball i les mesures restrictives per fer front a la pandèmia han fet disminuir un 26 % la mobilitat en comparació amb el mateix període de l’any passat.