Aquest 2019 han mort 22 persones en accidents de trànsit a Barcelona, una més que l’any passat. Del total, 13 víctimes són motoristes, sis són vianants, un és ciclista, un altre, conductor de turisme i la darrera, una passatgera d’autobús que va morir per una caiguda dins el vehicle. El diumenge és el dia de la setmana que acumula més sinistres mortals, seguit de divendres. Cinc dels accidents es van produir a les rondes i tres, a la Gran Via. El 32 % de les incidències amb resultat de mort van passar en franja matinal, concretament, entre les sis i les nou del matí.

El 60 % dels morts són motoristes

Si ens fixem en els últims quatre anys, el col·lectiu de motoristes està experimentant un augment de la mortalitat als carrers de Barcelona i s’apropa al pic de 17 morts del 2015. L’any passat van morir vuit persones que conduïen una moto i enguany 13 motoristes ja han perdut la vida. D’aquest total, 12 persones són homes i una, dona. L’edat amb més incidència oscil·la entre els 40 i els 50 anys i el tipus d’accident més repetit és la col·lisió amb un altre vehicle: turisme (5), camió (2) i autocar (1).

La mortalitat dels vianants en accidents de trànsit a Barcelona ha baixat. Lluny de les xifres del 2016, amb 16 víctimes mortals, aquest any han mort sis persones atropellades, una de les quals és un nen de cinc anys envestit per una motocicleta. Tres dels vianants morts tenien 79, 84 i 86 anys. En aquest col·lectiu, la Guàrdia Urbana considera vianant un motorista que va caure a la C-17 sortint per l’avinguda Meridiana. Després de la caiguda, la víctima mortal va ser atropellat per un turisme mentre aixecava el seu vehicle de dues rodes.

A principis dels 90 cada any morien unes 80 persones

Pel que fa a l’evolució de morts en accidents de trànsit, estem molt lluny de les 88 víctimes mortals del 1990 o de les 59 del 2001. Al llarg d’aquests 29 anys, el 2017 és el que va registrar una xifra menor amb un total de 12 persones que van perdre la vida en sinistres a Barcelona. A partir d’aquest període, el balanç anual de mortalitat ha seguit una tendència a l’alça.