Deu persones han mort en un accident de trànsit a Barcelona aquest 2021. L’última, un conductor d’autocar que ha estat atropellat pel seu propi vehicle. Abans, cinc de les víctimes mortals eren motoristes, una era conductor d’un turisme, dues circulaven amb un vehicle de mobilitat personal (una de les quals amb patinet), i un vianant atropellat. Al mapa interactiu també pots consultar els accidents mortals de trànsit d’anys anteriors.

La primera víctima del 2021 en un sinistre de trànsit va ser un vianant menor atropellat a la Bonanova. L’última, el conductor d’autocar. La resta han estat una motorista de 22 anys que va morir al carrer d’Aragó. El 26 de juny, un motorista de 22 anys moria al caure a la ronda de Dalt. L’anterior va ser un jove de 15 anys que conduïa un vehicle de mobilitat personal, en un accident a la Gran Via de les Corts Catalanes amb la rambla de Prim. Dies abans, el conductor d’un turisme va morir després de xocar frontalment amb un altre cotxe als Túnels de Vallvidrera. Els tres primers accidents mortals amb motoristes implicats es van produir a l’abril. Al març, el conductor d’un patinet elèctric va morir a l’Eixample, la segona defunció d’aquest col·lectiu a la ciutat.

La meitat dels morts el 2020 eren motoristes

Al llarg del 2020 es van produir 14 accidents de trànsit mortals a Barcelona. Els motoristes representen la meitat dels morts aquell any. La majoria d’aquests sinistres van ser en vies bàsiques com les rondes, l’avinguda Meridiana i el carrer de Balmes. Entre el balanç de víctimes també hi consta un conductor de turisme mort en un xoc amb un autobús i un conductor de patinet elèctric, el primer a la ciutat. L’any passat un ciclista també va perdre la vida a la carretera de l’Arrabassada.

Dels últims set anys, els motoristes han estat el col·lectiu amb més víctimes mortals en cinc ocasions: 2014, 2015, 2018, 2019 i 2020. El 2015 se’n va registrar el pic, amb 17 morts. El 2018 van morir vuit persones que conduïen una moto i el 2019, 14. El 2020 mostra una baixada, però cal tenir present que va ser l’any de la pandèmia i la mobilitat es va reduir a la ciutat.

La mortalitat dels vianants en accidents de trànsit a Barcelona ha disminuït. Lluny de les xifres del 2016, amb 16 víctimes mortals, el 2020 van morir quatre persones atropellades.

Els accidents mortals tornen a baixar després de dos anys d’increments

El balanç del 2020 queda per darrere del nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit a Barcelona del 2019. Aquell any, van morir 22 persones en sinistres. Per tant, es tracta del primer descens des del 2017.

Pel que fa a l’evolució de morts en accidents de trànsit, estem molt lluny de les 88 víctimes mortals del 1990 o de les 59 del 2001. Al llarg d’aquests 30 anys, el 2017 és el que va registrar una xifra més baixa, amb un total de 12 persones mortes. A partir d’aquest període, el balanç anual de mortalitat ha seguit una tendència a l’alça fins al 2020.