Xinxa pudenta marró

Si veieu aquest insecte, la coneguda com a xinxa pudent marró, podeu fer-li una foto i situar-la en un mapa. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat de Barcelona i el Departament d’Agricultura de la Generalitat amb l’objectiu de conèixer al detall la presència de la xinxa pudent marró, “Halyomorpha halys”, a Catalunya gràcies a la col·laboració dels ciutadans.

Una espècie invasora arribada d’Àsia

La xinxa pudent marró és un insecte invasor la presència de la qual es va registrar per primera vegada a Catalunya l’any 2016 i és originària del continent asiàtic i, a poc a poc, s’està estenent per tot el continent europeu. Una de les particularitats d’aquest insecte és que li agrada amagar-se als vehicles de motor, ja siguin cotxes o camions, un comportament que li permet colonitzar fàcilment nous territoris, i a hores d’ara ja s’ha trobat en més de 100 gèneres de plantes. L’acció de la xinxa marró pot produir moltes pèrdues econòmiques en alguns cultius com ara els fruiters, especialment el préssec, la pera, la poma o l’avellana, també en cultius hortícoles com el pebrot o el tomàquet, i també pot produir estralls en cultius extensius com el blat de moro o la soja.

Conèixer-ne la presència al territori

Cal recordar que la xinxa marró també pot ocasionar molèsties als ciutadans, ja que sol passar l’hivern dins de les cases però quan arriba la primavera comença a sortir al carrer per colonitzar les plantes de casa. D’aquí ve la importància de la col·laboració ciutadana per establir un mapa de la seva presència també en l’àmbit urbà. Quan la persona que detecta la xinxa puja la foto a aquest mapa, és revisada i s’identifica si es tracta de l’espècie invasora o d’altres espècies autòctones a les quals s’assembla. En el cas de Barcelona gairebé cada estiu la plaga estrella és la del tigre del plàtan. Amb les dades es construirà un mapa precís de l’abast de la plaga al territori català i això permetrà als investigadors dissenyar-ne millors estratègies de control.