Els veïns de l’Eixample han donat un pas endavant per reduir el trànsit al carrer d’Entença. L’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i les famílies de les escoles Entença, Xirinacs, Joan Miró i la llar d’infants Àgora han sumat esforços per aconseguir la pacificació d’aquesta via amb l’eliminació d’un carril de circulació. De moment, han presentat una iniciativa als pressupostos participatius i al Pla d’Acció del Districte. Però també volen engegar una campanya d’accions i sensibilització a la ciutadania de cara al setembre.
La proposta veïnal planteja la pacificació d’un carril en què es creï un carril bici o s’ampliï la vorera. D’aquesta manera, quedarien tres carrils: un per a busos i dos més per a la resta de vehicles. Els veïns posen, per exemple, la intervenció que s’està fent a la vorera de l’Institut Viladomat.
L’Eixample, el districte més contaminat
Les entitats asseguren que l’Eixample en general, i l’Esquerra de l’Eixample en particular, tenen uns nivells de contaminació atmosfèrica i acústica insostenibles i insalubres. De fet, segons un web en què es poden consultar les dades de contaminació a tots els centres educatius, l’Eixample registra les pitjors dades: el 92 % de les escoles superen en horari lectiu els nivells de contaminació recomanats de mitjana anual (40 µg/m3).
Els veïns també assenyalen que diversos estudis demostren que la contaminació és la principal causa de mortalitat a la ciutat i assenyalen també el seu efecte negatiu en el desenvolupament en infants. També es queixen que l’excés de trànsit provoca contaminació acústica, impedint obrir finestra i fa que l’entorn sigui menys segur.
El programa Protegim les escoles, “insuficient”
Les entitats també critiquen que ni les mesures de pacificació provisional o definitiva que ha impulsat l’Ajuntament, ni tampoc el programa Protegim les escoles s’han aplicat al carrer d’Entença. Recorden que hi ha més d’un miler d’infants que accedeixen als centres educatius de la zona, i per això exigeixen accions per reduir el nombre de cotxe que hi circulen de cara al nou escolar 2020-21.
Un nou escenari amb la pandèmia de la covid-19
Les entitats també destaquen que la crisi del coronavirus ha posat de manifest la necessitat de més espai públic davant les escoles per garantir les distàncies de seguretat i generar un entorn segur i saludable.