La riera de Rubí, al sud de Terrassa. Autor: @GT1600

Les restes de la borrasca Oscar van portar aiguats i tempestes dimarts, 14 de juny, a la tarda. No van afectar tot arreu de la mateixa manera. A Barcelona només va ploure una mica i tan sols en alguns barris. En canvi, al Vallès Occidental, el panorama va ser ben diferent: hi va haver un fort aiguat, amb epicentre a Terrassa, que va provocar rierades i va causar problemes.

Més de 100 l/m² en dues hores

On va ploure més va ser al nord-oest de Terrassa, entre Can Boada i el Torrent d’en Pere Parres. Diversos pluviòmetres de la zona van registrar més de 100 l/m² en les dues hores que va durar el fort aiguat. A la resta de Terrassa hi va haver acumulacions de 50 a 90 l/m² i en zones properes també hi va haver registres destacables:

  • 115 l/m² a Terrassa (Torrent d’en Pere Parres)
  • 86 l/m² a Matadepera
  • 86 l/m² a Castellgalí
  • 54 l/m² a Vacarisses
  • 44 l/m² a Sant Llorenç Savall
  • 12 l/m² a Sabadell
Pluja acumulada el 13 de juny del 2023 (en l/m²). Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Els torrents i rieres de Terrassa, carregats d’aigua

La pluja intensa i abundant de Terrassa i de les poblacions del voltant, sobretot a la zona de la serralada prelitoral va provocar la crescuda sobtada del cabal dels torrents i rieres que neixen en aquesta zona. Una de les rieres que va anar més carregada d’aigua va ser la de les Arenes.

Aquesta riera neix al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i passa per Matadepera i Terrassa. Aigües avall, a partir de l’aiguabarreig amb la riera del Palau, que és una altra de les principals rieres de Terrassa, rep el nom de riera de Rubí. A l’altura del Papiol, acaba desembocant al riu Llobregat.

L’estació d’aforament que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té situada just abans la riera de Rubí no aboqui l’aigua al riu Llobregat va registrar un pic de cabal de 181 m³/s a les 17.10 h. Mitja hora abans, per la riera hi baixaven tan sols 0,2 m³/s. El flux d’aigua no va tornar a la normalitat fins passades les nou de la nit.

Evolució del cabal (en m³/s) a l’estació d’aforament del Papiol de la riera de Rubí. Font: ACA

L’augment ràpid del nivell d’aigua de la riera va agafar desprevingut un pastor i el seu ramat d’ovelles a Matadepera, moltes de les quals va ser arrossegades per la força de l’aigua diversos quilòmetres.

L’avinguda d’aigua arriba al riu Llobregat

Tota aquesta aigua va anar a parar de cop al riu Llobregat. Això va fer que també hi hagués un augment del cabal abrupte una estona més tard.

A l’estació d’aforament de Sant Vicenç del Horts, la punta va arribar a les 18.30 h. Dels 7-9 m³/s que baixaven pel riu abans de l’avinguda va passar als 217 m³/s.

Més avall es va registrar un pic màxim similar. A Sant Joan Despí el Llobregat portava entre 9 i 10 m³/s abans que a les 20.10 h s’assolís una punta de 213 m³/s.

Evolució del cabal (en m³/s) a les estacions d’aforament de St. Vicenç del Horts (a dalt) i de St. Joan Despí (a baix) del riu Llobregat. Font: ACA

Les dues estacions de mesura estan separades 4,9 km. Una distància que el pic de la riuada va recórrer en una hora i 40 minuts. Això vol dir que es movia a una velocitat de 0,8 m/s, molt més a poc a poc que no pas al curs mitjà de la riera de Rubí a causa del suau pendent que hi ha al curs més baix del riu Llobregat.

Una possible víctima mortal pels aiguats

Dimecres, l’endemà de l’aiguat, els Bombers van trobar un home mort dins d’un vehicle a la riera de Gaià, al terme municipal d’Ullastrell (el Vallès Occidental). Aquesta seria una possible víctima mortal de les pluges torrencials de dimarts a la tarda al prelitoral central.

Bombers i Mossos han obert un dispositiu aquest dijous al matí per localitzar una possible persona desapareguda a la mateixa riera. S’està fent una recerca intensiva a la zona.