Tradicionalment se li ha atribuït a la nit de la Revetlla de Sant Joan el privilegi de ser la nit més curta de l’any, però la realitat és un altra. Només 10 segons. És poc, sí, però la nit més curta de l’any 2019 és la nit del solstici, que aquest any és el 21 de juny.

Quan durarà la nit més curta del 2019?

Tindrà una durada de 8 h 49 minuts i 48 segons, només un segon menys que la nit de l’endemà, el 22 de juny i 5 segons menys que la nit de la revetlla de Sant Joan, que durarà 8 h 49 minuts i 53 segons. Durant aquelles jornades, el sol es pondrà gairebé a dos quarts de deu de la nit i es farà de dia poc després de les sis de la matinada.

La nit més curta, marcada pel solstici d’estiu

L’estiu començarà doncs el proper dia 21 de juny a les 17.54 hora barcelonina. L’estació durarà 93 dies i 15 hores, fins al 23 de setembre, quan entrarem a la tardor a les 9.50h . El dia del solstici és el dia més llarg, concretament 15 h 10 minuts i 12 segons, i és el dia en que projectem l‘ombra més curta de tot l’any, donat que tenim el sol en el seu punt més alt.

Aquest estiu ens portarà també dos eclipsis: un total de sol el dia 2 de juliol, només visible al sud de sud Amèrica i al sud-est del Pacífic i l’altre, parcial de lluna la nit del 16 al 17 de juliol, que serà visible a Barcelona i bona part del globus terrestre.