Protecció Civil fa una crida a no abaixar la guàrdia en la tercera onada de calor de l’estiu: “Hem d’extremar les precaucions perquè la situació de risc no acabi en emergència“, ha assegurat la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, en una roda de premsa posterior a la reunió de l’equip tècnic que coordina el Pla de protecció civil de Catalunya. Aquest diumenge la Generalitat va decidir activar l’alerta davant d’una nova onada de calor.

Protecció Civil demana a la ciutadania “no badar” i tenir cura de les persones més vulnerables (especialment gent gran i infants) i extremar les precaucions en realitzar activitats a l’exterior, i més encara davant l’escenari que ha plantejat el cap de la Divisió d’Operacions dels Bombers de la Generalitat, José Luis López: “Plantegem un escenari en què pot haver-hi incendis que afectin milers d’hectàrees”.

Els bombers ja apliquen un reforç de personal als parcs del sud i oest del territori, que s’estendrà també als comandaments aquest dimarts. També el Sistema d’Emergències Mèdiques ha explicat que la central de coordinació actua “en situació extraordinària”.

Ponent i l’Ebre reben la pitjor part

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat per a aquest dilluns un avís de perill moderat per calor a tot el territori a excepció de la Vall d’Aran, mentre que aquest dimarts l’avís passarà a perill alt a les comarques de ponent. Davant el risc alt d’incendis, el cos d’Agents Rurals ha decidit prohibir des d’aquesta mitjanit i fins a nou avís l’entrada al massís de Montsant. Alhora, també s’han prohibit una setantena d’activitats previstes a l’aire lliure.

Possibilitat d’activar l’alerta per incendis

Protecció Civil adverteix que si, com tot fa pensar, les condicions meteorològiques perduren —amb temperatura alta i humitat baixa a l’interior— caldrà passar de fase de prealerta del pla Infocat a fase d’alerta. La decisió es prendrà en una nova reunió aquest dimarts del comitè tècnic que avaluarà la situació de risc. L’últim cop que es va activar va ser durant l’incendi de la Ribera d’Ebre de finals de juny, que va coincidir amb la darrera onada de calor que ha patit Catalunya.