Vull parlar de la roba típica de l’estiu que s’ha mantingut al llarg de les dècades i que té una història. Tinc la il·lusió que la gent torni a mantenir un estil i una estètica malgrat la calor i que suem molt.

Les bermudes

Les illes Bermudes, territori britànic d’ultramar, van donar nom a principis del segle XX a un dels pantalons clàssics de l’estiu, les bermudes. Tot va començar amb els britànics, a la foto veiem el duc d’Edimburg a les illes Bermudes, on l’obsequien amb uns pantalons curts i ell no sap cap a on mirar.

El cas és que la Marina Reial britànica molt abans d’aquesta foto, a principis del segle XX, va autoritzar que els seus membres destinats a territoris d’ultramar, com és el cas de les illes Bermudes, vestissin d’una forma més adequada al clima caribeny. O sigui que els militars van començar a dur pantalons curts, però de sastreria, amb estil. En veure que els militars anaven de curt, i com que la tela escassejava a les illes, els homes de negocis de les Bermudes van decidir fer el mateix.

Com que és lloc d’estiueig, els turistes que veien que les bermudes es podien fer servir per als negocis, també se les van adjudicar. Per cert, que el pantaló curt és uniforme oficial de les illes Bermudes. Així va desfilar la delegació als jocs d’hivern de Sochi, malgrat estar a sota zero.

(Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Els shorts

Escurcem una mica més els pantalons per reivindicar els pantalons shorts, tota una revolució a finals dels anys 50, com a mínim als Estats Units. Els shorts van suposar un alliberament i una revolució per la societat nord-americana de l’època. Però la nova moda no va agradar a tothom: molta gent va presentar queixes formals a la policia al·legant que allò era indecent, que per què havien d’anar pel carrer veient les cuixes de les senyoretes i que allò era una invitació a abusar-ne sexualment; com sempre, responsabilitzant les víctimes de les accions alienes.

Però allò no tenia marxa enrere, aquí tenim Marylin Monroe en shorts el 1959 i també amb un escot que va posar de moda una altra actriu, Brigitte Bardot.

L’escot Bardot

‘La Parisienne’ és un film que Michel Boisrond va dirigir el 1957 i que va posar de moda l’escot Bardot pels estilismes que duia l’actriu. En el film interpretava una noia que es deia com ella i que era la filla del president de França, malgrat que a ella la presentaven simplement com “la parisenca”.

Vegem aquí tres versions més o menys prudents de l’anomenat escot Bardot, un de més caigut, l’altre de més quadrat i, el tercer, recte.

La rebeca

Un altre exemple boníssim per les nits en què per sort refresca i ve de gust posar-se una jaqueteta que, sí, amigues, es diu rebeca per la pel·lícula. Alfred Hitchcock va dirigir el 1940 el film ‘Rebecca’, i des de llavors el tipus de jaqueta que duia la protagonista va passar-se a anomenar rebeca. La rebequeta és una jaqueta curta de punt fi.

La pamela

Al segle XVIII es va fer una versió teatral de la novel·la ‘Pamela, o la virtut recompensada’, escrita el 1740 per Samuel Richardson, i la protagonista duia un barret de palla gran, com aquest que porta Henrietta Marchant Liston, retratada a la moda del moment, amb pamela, per Gilbert Stuart el 1800.

La pamela fa molt d’estiu perquè en ser d’ala ampla et tapa molt del sol, i dels flaixos. De fet aquest estiu es porten les pameles XXL, tan enormes que son fins i tot ridícules. Mira aquesta de la marca Jacquemus, una d’igualeta es va posar Kylie Jenner, de la família Kardashian, per celebrar que estava de vacances, i Instagram va explotar perquè no duia res més que això, una pamela enorme.

El canotier

Tot el que sigui de palla fa molt d’estiu, perquè és un material molt més fresc que el feltre, per exemple. Ara, el meu preferit és aquest, el canotier, barret típic dels gondolers des de finals del segle XIX.

De fet, “canotier” ve de “canotatge”, que fa referència a una embarcació de rem, com una piragua o una góndola. Els gondolers el porten des de finals del segle XIX, però el canotier va fer-se famós de veritat amb els ballarins Fred Astaire i Gene Kelly, que el van posar de moda un segle després que el duguessin els gondolers.

Els capri

Els capri van estar a punt de dir-se pantalons sabrina, perquè els va popularitzar Audrey Hepburn en la promoció del seu film ‘Sabrina’.

Però la jet-set de l’illa italiana de Capri es va avançar: els va inventar el 1948 la dissenyadora Sonja de Lennart i de seguida van fer furor a Capri, entre les senyores bé. Atenció que no és un pantaló pirata, és una mica més llarg, per sobre del turmell.