De planetes i estels se’n poden observar en major o menor mesura al llarg de tot l’any, però la suavitat tèrmica de l’estiu – i les vacances- fa que sigui sovint durant l’estació càlida quan més ens fixem en el cel nocturn. Els Pirineus i les zones elevades de l’interior són àrees especialment indicades per a l’observació astronòmica, perquè hi ha poca contaminació lumínica i més transparència de l’aire.

Aquests dies els aficionats a l’astronomia tenen l’al·licient de contemplar diversos planetes a ull nu. La seva lluminositat intensa fa que també puguin observar-se des de zones urbanes, fins i tot des de la ciutat Barcelona.

La Lluna, un referent per localitzar els planetes

La Lluna, que ha estat totalment plena dijous 28 de juny a les 6.54 h, servirà de referent per a la identificació planetària. La Lluna sortirà dijous al vespre pel sud-est, poc desprès de la posta de sol, i ho farà relativament pròxima a Saturn, a la seva dreta. Júpiter es veurà també perfectament a ull nu des del crepuscle, molt brillant i situat cap al sud en aquell instant. Venus es podrà contemplar durant poques hores després de la posta de sol, mirant cap a ponent.

Mart, el planeta vermell, s’hi afegirà pels volts de la mitjanit des del sud-estConvé recordar que aquest és l’estiu de Mart, ja que enguany s’acostarà físicament molt a la Terra. Des de l’any 2003 que la Terra i Mart no s’aproximaven tant. El planeta vermell es podrà observar especialment lluent i amb les característiques tonalitats ataronjades.

De matinada, aquells qui vagin cap a la feina o tornin tard a casa, podran contemplar encara perfectament Saturn, la Lluna i Mart.

Segons els experts, els anells  de Saturn es poden arribar a observar fins i tot sense un telescopi,  amb uns bons binocles:

Mart i la Lluna, a tocar, diumenge

Saturn s’anirà allunyant aparentment de la Lluna al llarg de les pròximes nits, es veurà cada cop més cap a la dreta i, per contra, Mart s’hi acostarà  aparentment cada dia una mica més des de l’esquerra. Independentment, Júpiter continuarà observant-se perfectament durant les primeres hores de la nit.

Si dijous era Saturn el planeta que s’observava a tocar de la Lluna, la nit de dissabte, 30 de juny, a diumenge, 1 de juliol, serà Mart el que estarà al seu costat.

Nits serenes a partir de divendres

Els núvols podrien dificultar la visió planetària bàsicament a primeres hores de la nit de dijous a divendres. El cel s’anirà aclarint abans de la matinada de divendres, 29, i es preveu que es mantingui poc ennuvolat a partir de llavors.

El cap de setmana que donarà la benvinguda al juliol serà, per tant, un bon moment per a l’observació astronòmica, no tan sols a Barcelona sinó arreu del país. El sol i la calor seran protagonistes i no s’esperen tempestes de tarda cap als Pirineus aquest cap de setmana.