Stop Creuers ha exigit al Port de Barcelona que s’aturi, a cost zero, la licitació de la setena terminal de creuers que s’ha de construir al moll Adossat. “Suposarà més contaminació i més demanda de recursos hídrics i energètics […] i més massificació turística“, argumenta l’entitat en un comunicat. La petició s’ha fet en una reunió que la plataforma ha mantingut aquest dimecres amb Lluís Salvadó, president del Port. Stop Creuers defensa que el projecte s’aturi abans de dur a terme la licitació, i així no caldria assumir el cost de les indemnitzacions milionàries que suposaria aturar-lo un cop ja estigui adjudicada la concessió.

Un milió de creueristes més?

Stop Creuers calcula que la setena terminal suposaria l’arribada a Barcelona de mig milió més de creueristes cada any. Una xifra que se sumaria a l’altre mig milió de turistes que portarà la posada en marxa, en els propers mesos, de la sisena terminal. En total, un milió més de creueristes cada any a Barcelona.

El Port, però, no dona per vàlides aquestes xifres ja que, segons va explicar a la reunió el president de la infraestructura, les noves terminals tenen la mateixa capacitat que les antigues que es van tancant. L’increment de viatgers es deu, en canvi, a una ocupació més alta dels vaixells que arriben a la ciutat, una versió que Stop Creuers considera “dubtosa“.

Opacitat sobre el consum d’aigua

L’entitat també critica l'”opacitat” que considera que té el Port pel que fa a les dades de l’impacte ambiental i, en concret, sobre el consum d’aigua. Stop Creuers lamenta que al sector del turisme no s’hi hagin aplicat restriccions d’aigua més severes per la sequera tenint en compte que es tracta d’un “sector econòmic intensiu i extractiu amb fortíssims impactes en el territori”, assegura l’entitat en el comunicat.

En aquest sentit, també rebutja la voluntat del Port de potenciar els creuers de port base, ja que considera que impliquen més pernoctacions i més vols a la ciutat, i això té un impacte tant en la contaminació com en el consum de recursos i en la pressió immobiliària.