dutxes sequera

(ACN/Redacció) Membres del clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, Indescat, veuen amb “incertesa” les mesures plantejades pel govern en la fase 2 d’emergència per sequera. Segons l’anunci que l’executiu català va fer dimarts, quan s’entri en aquesta situació, els centres esportius hauran de tancar les dutxes si volen reomplir les piscines.

Demanen concreció

Alguns dels afectats demanen més “concreció” sobre la forma en què caldrà implementar les restriccions i, sobretot, sobre com hauran de demostrar que han fet les compensacions i l’estalvi d’aigua requerit. Indescat ha reconegut que la major part de les accions previstes per la Generalitat són “necessàries”, però ha recordat que fa més de 10 anys que el sector fa esforços en aquest sentit.

Han remarcat que les dutxes de les instal·lacions esportives “són molt més eficients, en la majoria dels casos, que les dutxes domèstiques“. Per això, han avisat que tancar-les “no suposarà de manera evident un estalvi global d’aigua”, ja que els esportistes es dutxaran quan arribin a casa.

Demanen actualitzar la normativa de les piscines

A més, Indescat ha insistit en la necessitat d’actualitzar la normativa relativa a l’ús de l’aigua en piscines per permetre l’aplicació de noves alternatives. Han plantejat mesures com l’aprofitament de l’aigua de la pluja o l’aigua del mar en les concentracions adequades per no malmetre la qualitat de l’aigua i dels equips de filtratge i altres maquinàries de les instal·lacions. D’altra banda, ha destacat la importància i l’impacte social de l’esport i han afirmat que hauria de ser considerat “un servei essencial”.

Propostes per reduir el consum

En paral·lel, ha fet un seguit de propostes concretes que les instal·lacions poden anar implementant a mitjà i llarg termini, si és que no ho han fet ja. Entre aquestes, hi ha l’ajustament dels estàndards de renovació d’aigua en piscines o altres instal·lacions, per permetre cicles d’ús més llargs sempre que es garanteixi la seguretat i la higiene; o l’establiment de sistemes de recollida d’aigua de pluja per utilitzar en el manteniment de les piscines o altres instal·lacions.

El vicepresident d’Indescat i director d’Innovació de Fluidra, David Tapias, ha explicat que “la indústria de l’esport ja fa anys que treballa en la recerca de solucions per a l’estalvi i una millor gestió de l’aigua i d’altres recursos energètics, independentment del context actual”.