estalviar aigua consells

El govern de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) avisen que és qüestió de setmanes que Barcelona i l’àrea metropolitana entrin en la fase d’emergència per sequera. Això significa, ni més ni menys, que la situació de sequera ha empitjorat i que a partir d’ara s’intensifiquen les mesures per contenir el consum d’aigua. El Pla de sequera preveu tot un reguitzell de mesures enfocades tant a l’aigua de les llars com a la destinada a altres usos.

Quines restriccions tindrem a casa?

En un principi, és poc probable que a Barcelona es restringeixi, d’entrada, la quantitat d’aigua que arriba a les llars, bé sigui a través de talls del servei o bé amb una rebaixa de la pressió de l’aigua. Això s’explica perquè ara mateix a la ciutat tenim un consum mitjà de 173 litres per persona i dia (comptant el consum domèstic, el de la indústria, dels comerços i dels serveis municipals). És una xifra que queda per sota de dos dels tres topalls que marca l’ACA:

  • En fase d’emergència I: es marca un màxim de 200 litres per persona i dia.
  • En fase d’emergència II: el límit és de 180 litres per persona i dia.
  • En fase d’emergència III: el límit és de 160 litres per persona i dia.

Amb aquestes xifres a la mà, per tant, queda clar que l’activació de la primera fase d’emergència no significarà que hi hagi restriccions automàtiques al consum d’aigua ni a les llars ni als comerços de Barcelona. En tot cas, si n’hi ha d’haver, dependrà de la decisió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és qui gestiona l’abastiment d’aigua en baixa.

Altres restriccions que s’activaran

Més enllà dels límits al consum d’aigua per persona i dia, el protocol de la fase d’emergència per sequera preveu altres mesures que s’activaran a Barcelona en la nova fase. Són les següents:

  • Piscines: queda prohibit amb caràcter general omplir totalment o parcialment qualsevol tipus de piscina. Només ho podran fer les que pertanyin a equipaments esportius en les fases 1 i 2 de l’emergència —a la fase 3 tampoc no es podran reomplir.
  • Fonts ornamentals: s’atura l’ompliment de totes les fonts.
  • Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: si bé d’entrada quedava prohibit, la Generalitat va modificar el decret per permetre regar amb aigua freàtica no potable l’arbrat dels municipis afectats.
  • Horts urbans: està prohibit l’ús d’aigua destinada a horts urbans.
  • Neteja de carrers: es manté el baldeig amb aigua no potable, però es reduirà al màxim el nombre d’equips que facin aquest tipus de neteja.
  • Neteja de vehicles: els particulars només el poden netejar en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació.
  • Platges i actes lúdics: es prohibeix la utilització de dutxes i d’instal·lacions per a la neteja peus a les platges i la celebració d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l’escuma, els jocs d’aigua o similars.