La darrera setmana de juny es va registrar el rècord de temperatura mitjana de l’aigua del mar a aquesta època de l’any, segons la sèrie climàtica del meteoròleg Diego Lázaro, amb 14 anys de dades. Aquesta primera setmana de juiol el mar es troba a 25,2 ºC a la platja de la Barceloneta, a un metre de fondària. La temperatura mitjana dels darrers anys, per aquesta època de l’any, és de 24 ºC, és a dir, el mar es troba ara 1,2 ºC més càlid del que pertocaria. La setmana passada era 1,7 ºC més calent del que caldria esperar
La boia de Ports de l’Estat al port de Barcelona registra aquest divendres 24,7 ºC, però l’Agència Estatal de Meteorologia apunta que aquesta setmana la temperatura marítima a la Barceloneta seguirà entre els 24 i els 26 ºC.
Temperatura de l'aigua del mar a #Barcelona.#marBCN #tamBCN #platgesBCN #Mediterrani@meteocat @AEMET_Cat @ARAmeteo @eltempsTV3 @MeteoMauri @Cat_Meteo @ceab_oocs @obsdelmar @btveltemps @AlfredRPico @Vakapiupiu
Més informació a: https://t.co/nDYE3ZWQ0G. pic.twitter.com/7DobJyFfEF— Diego Lázaro (@elblogdeltemps) July 2, 2020
Ascens de gairebé 3 ºC durant la setmana passada
La temperatura del mar va ser anormalment càlida al juny i aquest inici de juliol es manté calenta. De fet, ja va pujar molt durant la primera setmana de maig, quan va registrar un ascens de 3 ºC en menys d’una setmana. Aquesta penúltima setmana de juny va pujar gairebé tres graus més i se situava a més de 24 ºC a la Barceloneta.
Durant l’inici de maig l’ascens es corresponia a una pujada brusca de la temperatura atmosfèrica i al fet que la radiació solar ja era molt intensa. De fet, va ser el maig més càlid de la història a tot el planeta i també de la sèrie climàtica, centenària, de l’Observatori Fabra. Va ser al maig quan es van assolir els primers 30 ºC de la temporada a Barcelona.
La primera quinzena de juny va haver força moviment atmosfèric, amb pluja durant força dies que van facilitar que l’Observatori Fabra arribés als 500 l/m2 anuals en menys de sis mesos. Això va frenar l’ascens de la temperatura de l’aigua del mar, malgrat la temporada de bany va poder començar amb un mar encara força càlid.
La segona quinzena de juny està tornant a ser càlida i això ha tornat a facilitar l’increment de la temperatura superficial marítima fins a aconseguir el rècord actual.
Malgrat la temperatura càlida, encara no es té constància de meduses al litoral barceloní.