Foto: Alfons Puertas

L’Observatori Fabra ha arribat aquest dijous, 18 de juny, als 500 l/m2 anuals. La pluja mitjana de tot un any acostuma a ser de 600 l/m2, per la qual cosa podem dir que ja ha caigut més del 80 % de la pluja que tocaria per a tot el 2020 en aquest punt de la ciutat.

Entre els mesos de gener i abril ja es van sumar més de 400 l/m2, gràcies als temporals Gloria i la llevantada de quatre dies del mes d’abril. Entre maig i aquest inici de juny s’han sumat més de 100 l/m2 més.

Al barri de les Roquetes s’han superat els 600 l/m2 anuals des de fa uns dies i altres indrets de la ciutat també tenen registres excepcionals. A banda de les quantitats pluviomètriques, també destaquen els registres tèrmics, ja que aquest juny podria ser el primer mes fred des de fa més d’un any.

Entre els més de cinc mesos que queden per acabar l’any hi ha els de tardor que, habitualment, corresponen a l’estació plujosa per excel·lència a Barcelona. Aquesta situació contrasta radiacalment amb la del juny de l’any passat.

No havíem tingut un inci d’any tan plujós mai abans

La serie climàtica de l’Observatori Fabra, amb 106 anys de dades, posa de manifest que aquest inici d’any ha estat el més plujós registrat i, concretament, el mes d’abril va batre el rècord dels abrils plujosos al Fabra, quan van caure 257 l/m2. No es descarta, doncs, repetir els  1.000 l/m2 anuals de l’any 2018.