dofi cap d'olla negre
Dofins cap d'olla negre. Imatge: Jordi Corona/Noa18nusos
Jordi Corona-Noa18nusos dofi cap d'olla negre

Darrerament les xarxes socials s’han omplert d’imatges de dofins diversos, balenes rorqual comú i altres animals salvatges. Les causes de l’observació d’ocells són diverses, no tan sols del confinament o els efectes del temporal Gloria, doncs ja se n’havien vist en altres ocasions a prop de Barcelona.

Què hem de fer si veiem dofins o altres cetacis a mar obert o a prop del litoral?

Els experts insisteixen en els fet que si trobem grups de cetacis, mai no podem creuar-nos a la seva trajectòria i, en cas que estiguem navegant, ens hem de mantenir almenys a 60 metres, tal com estableix la llei. Remarquen també el fet que està totalment prohibit banyar-se amb els dofins, tot i la temptació que podria suposar.

A banda, pel seu interès científic, convé notificar-ho a la xarxa d’observacions de la fauna marina de la Generalitat de Catalunya a través del correu electrònic que es facilita. També és necessari fer-ho mitjançant la plataforma de ciència ciutadana ornitho.cat.

I si trobem un dofí  ferit o embarrancat a la platja?

Convé trucar al 112 i esperar que arribin els especialistes en cetacis. Mentrestant és important no manipular l’animal per no fer-li mal, i evitar aglomeracions de gent que puguin estressar-lo. L’únic que hem de fer, mentre ens esperem, és mantenir el cos del dofí mullat i assegurar-nos que pot respirar bé, és a dir, que no té l’espiracle obstruït ni hi entra aigua.

I si veiem o trobem el rastre d’una tortuga marina?

Si tenim la sort de trobar una tortuga a la platja cal trucar immediatament al 112. Convé que no la molestem ni la toquem. És important evitar crits, sorolls, fer llum o fumar. Convé no apropar-se a menys de set metres i evitar fer fotografies amb flaix. En cas de trobar-ne rastres és molt important no trepitjar-los.

El projecte Caretta a la vista ha desenvolupat una aplicació gratuïta de mòbil que permet avisar directament el 112, alhora que salta una alarma als telèfons de guàrdia de l’equip científic que envia les coordenades exactes de l’albirament.

 

Què cal fer en cas de trobar una serp o algun altre rèptil a Barcelona?

La tinença d’espècies de serps exòtiques comporta, malauradament, que alguns exemplars s’escapin de forma anecdòtica o que els tenidors les deixin escapar. Segons els experts, no s’haurien de tenir aquests animals en captivitat per diversos motius, entre els quals la seva possible reintroducció al medi natural.

Si trobem una espècie exòtica el procediment és avisar els Agents Rurals (112 o 935 61 70 00), els quals la faran arribar al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya a Masquefa (CRARC), al Centre de Fauna de Torreferrussa o bé, si és una espècie verinosa, a l’Escola de la Natura de Parets del Vallès.

En cas de trobar una serp autòctona és important no alarmar-se ni intentar agafar-la. Convé no fer res si la trobem en una zona pròxima a àrees forestals o obertes, i interpretar-ho com una bona notícia.

En cas de trobar alguna serp autòctona fora del seu hàbitat natural, en patis, jardins, cases, nuclis habitats, convé trucar al  Cos d’Agents Rurals per tal de verificar l’espècie, capturar-la i retornar-la al seu medi natural o algun centre de recuperació si és necessari.

És important recordar que totes les serps estan protegides per la normativa autonòmica i per la normativa estatal degut a l’important paper que desenvolupen com a grans controladores de les poblacions de rosegadors. Mai no s’ha de ferir o matar una serp, ni cap tipus d’animal.

I si trobem qualsevol altre animal ferit?

El procediment hauria de ser similar, és a dir, trucar al 112, als Agents Rurals o bé a la Policia Local si ens trobem en alguna localitat on n’hi ha. Ells s’encarregaran de tramitar l’emergència i derivar els animals, si cal, en un centre de recuperació de fauna.

Comparteix a: