cel nocturn
Barcelona de nit des de la Conreria. Foto: Manel C.

Qui més qui menys alguna vegada s’ha sorprès del cel fosc i la brillantor dels estels i planetes que es poden contemplar des d’alguns indrets dels Pirineus o de l’interior del territori. Certament, es tracta d’una visió a la quan els habitants de les ciutats de l’entorn metropolità de Barcelona, però també d’altres zones poblades del país, estan ben poc avesats a causa de l’elevada contaminació lumínica d’aquest entorn.

La qualitat del cel nocturn

L’any 2012 la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya va engegar el projecte d’avaluar la qualitat del cel nocturn als parcs naturals i altres espais d’interès natural de Catalunya, mitjançant la realització de campanyes de mesurament de la brillantor del fons del cel anuals.

La brillantor del fons del cel és la resplendor atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminiscència de les capes altes de l’atmosfera. Els resultats de les diverses campanyes realitzades són públics i es poden consultar al Mapa de qualitat del cel nocturn de Catalunya.

La qualificació del cel pot ser d’excel·lent quan hi ha visibilitat potent de la Via Làctia a ull nu i s’observen més de 5.000 estrelles. Es parla d’una qualitat de cel molt bona quan hi ha visibilitat de la Via Làctia i s’observen de 3.000 a 5.000 estrelles. Aquesta és la qualitat necessària per poder optar a la certificació de Destinació Turística Starlight, en la qual la contaminació lumínica no afecta notòriament la qualitat del cel.

La qualitat del cel nocturn pot ser bona si la Via Làctia es veu la majoria del temps -segons les condicions meteorològiques- i s’observen de 1.000 a 3.000 estrelles. En aquest tipus de cel ja hi ha prresència de contaminació lumínica puntual.

Per sota, es determina qualitat moderada quan, entre altres requisits, només s’observa alguna vegada la Via Làctia. A continuació, es parlaria de qualitat baixa, deficient o molt deficient. En aquest darrer cas tan sols es poden observar alguns planetes i poques estrelles, menys de 50 a causa de l’elevada contaminació lumínica.

mapa cel nocturn
Qualitat del cel nocturn a l’entorn de Barcelona. Font: Visor de Gencat.cat

Segons el visor de la Generalitat, la qualitat del cel nocturn a Barcelona i a diverses ciutats de l’àrea metropolitana, es pot qualificar com a molt deficient. A Collserola seria baixa a causa de les fonts de llum properes que envolten aquest espai natural.

El millor cel nocturn de Catalunya es troba cap al Prepirineu -sobretot l’occidental- així com als parcs natural de la serra del Montsant, l’Alt Pirineu, els Ports o l’Albera.

En aquest sentit, cal destacar que la serra del Mont-sec -on hi ha l’observatori astronòmic del Mont-sec- es troba dins d’una zona certificada de qualitat de cel excel·lent. Es tracta d’un dels millors llocs del planeta per fer observació astronòmica i gaudir del cel nocturn.

L’atles mundial de la brillantor del cel nocturn

Aquest mapa global, consultable a través d’internet,  es basa en dades de satèl·lit per estimar la brillantor del cel nocturn. Combina les dades de satèl·lits amb dades procedents de campanyes d’observació realitzades des de la superfície terrestre per obtenir-ne més bona calibració.

qualitat cel nocturn
Qualitat del cel nocturn a Catalunya. Font: https://www.lightpollutionmap.info/

En el cas de Catalunya, la majoria de dades procedeixen de les campanyes del cel nocturn realitzades pel Parc Astronòmic del Mont-sec i la Universitat de Barcelona, sota la coordinació de la Generalitat.