Granota a Montjuïc

L’ambient de tardor es va instal·lar a Barcelona durant el cap de setmana passat, amb termòmetres que van baixar, fins i tot, per sota dels 10 ºC.

Aquest divendres i el cap de setmana es preveu l’arribada d’un nou descens tèrmic, amb l’arribada d’una nova massa d’aire molt fred i que també deixarà ratxes de vent intenses. Amb tots aquests canvis meteorològics, es produirà, de forma inevitable, canvis en la flora i fauna autòctona.

Animals que hibernen  i els que hivernen

Hibernar és el conjunt de fenòmens biològics provocats per l’hivern en alguns mamífers i ocells, els serveixen per resistir el fred i fan que s’aïllin per protegir-se’n. Es tracta d’un procés que es du a terme, de forma natural i durant l’època freda i pel qual els animals queden en estat de somnolència. Alguns poden dormir durant mesos sencers i d’altres es poden despertar de forma puntual per a consumir aliments. D’aquesta manera resten en una mena d’estat d’hipotèrmia i disminueixen el desgast energètic. Aquest procés és del tot natural i forma part de la capacitat d’adaptació d’algunes espècies al medi on habiten. La baixada dràstica de la temperatura ambient comporta la disminució de la producció d’aliments i la capacitat d’hibernar és una manera de sobreviure.

Hivernar significa passar l’hivern en un lloc concret, com fan les orenetes o les cigonyes, que marxen aquests dies de casa nostra per anar a l’Àfrica, on el fred és menys intens. A Barcelona venen a hivernar algunes aus procedents del centre d’Europa i habiten als parcs de la ciutat.

Quins animals barcelonins hibernen?

El doctor J.D. Rodríguez-Teijeiro, del Departament de Biologia evolutiva, Ecologia i Ciències ambientals de la Universitat de Barcelona, admet que caldria diferenciar els animals que hibernen i viuen de forma silvestre, com els esquirols, les granotes, els gripaus i els dragons; dels animals de companyia. Dins d’aquests darrers també els que es troben en un hàbitat natural, com les tortugues que es tenen en un parc, i els que no ho estan, com alguns llangardaixos que es troben en captivitat.

Els cargols també hibernen, del setembre fins la primavera. Amb la bava fan una mena de tel que aïlla la closca de l’exterior. A més, s’enterren o s’amaguen, com les tortugues, cucs, llangardaixos i serps, que segueixen un patró similar.

Els ratpenats, un dels animals que més ha crescut durant els darrers anys en horts urbans, també entrarà en fase d’hibernació amb l’arribada del fred, igual que els eriçons.