El Congost de Mont-rebei

El 24 de maig és el Dia Europeu dels Parcs.  Tot i que de moment només podem gaudir dels que queden dins la nostra regió sanitària, alguns, com el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ens proposen viatjar-hi de manera virtual.

Probablement aquest estiu caldrà valorar més que mai allò que tenim més a prop de casa. Visitar els espais naturals, fer turisme sostenible, saludable i de proximitat seran  coses a tenir presents.

Entre aquestes opcions, el Geoparc Orígens ha iniciat aquesta setmana una campanya per donar a conèixer aquest gran espai a l’aire lliure situat als Pirineus. També, coincidint amb la Setmana dels Geoparcs Europeus, ha preparat un conjunt de propostes virtuals.

Què és un geoparc?

Un geoparc és un territori reconegut per la Unesco que té un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional que serveix com a eina de desenvolupament del territori.

Aquest patrimoni s’utilitza per crear consciència i divulgar els factors clau relacionats amb els reptes principals als quals s’enfronta la societat, com l’ús sostenible dels recursos naturals, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la reducció dels riscos relacionats amb desastres naturals.

El Geoparc Orígens

El Geoparc Orígens va ser reconegut l’any 2018 per la Unesco i està format per 19 municipis dels Pirineus i Prepirineu Occidental que pertanyen a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera i l’Alt Urgell. Engloba una superfície de 2.040 quilòmetres quadrats.

Consta de tres seus emplaçades a Tremp: el Centre de Visitants del Geoparc i la seu administrativa, i el Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Al Geoparc Orígens s’hi poden realitzar diverses activitats per descobrir els orígens de l’evolució de la Terra, des del Big Bang fins a l’actualitat.

Alguns imprescindibles del Geoparc Orígens

Al Geoparc hi podem trobar les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans d’extingir-se. Les restes es poden veure al Museu de la Conca Dellà (Isona) i a Dinosfera (Coll de Nargó). Per aprofundir en l’origen de l’univers, el Geoparc inclou també el Centre d’Observació de l’Univers (Àger) i l’Observatori Astronòmic del Montsec, emplaçats en un dels millors llocs del món per observar estrelles.

Per decobrir la formació dels Pirineus el Geoparc engloba el congost de Mont-rebei i el de Collegats.

Aquest gran museu a l’aire lliure que conforma el Geoparc també inclou la Reserva de Boumort, que alberga la població de cérvol més important de Catalunya, i és l’únic indret d’Europa on es reprodueixen les quatre espècies de voltors del continent.

Aquestes són només algunes de les moltes possibilitats d’aquest enorme museu a l’aire lliure, una altra opció de turisme de proximitat i sostenible d’especial valor en el moment actual, en què cal evitar aglomeracions i espais tancats.